Soteveteraanit sote-uudistuksesta: "Suuri floppi"

Suomen hoitoasiat kuntoon - näin soten veteraanit sen tekisivät 10:08
Katso videolta, mitä mieltä sotealan veteraanit ovat sote-uudistuksesta

Huomenta Suomessa perjantaina vierailleet Kelan vuosien 20102016 pääjohtaja Liisa Hyssälä sekä lääketieteen tohtori Ilmo Parvinen kommentoivat sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta ja sen vaikutuksia. 

Liisa Hyssälän mielestä vuoden 2023 alussa toteutetussa sote-uudistuksessa pahiten pieleen on mennyt johtaminen. 

Soten johtaminen on liian hajanaista monista eri ministeriöistä käsin, Hyssälä sanoo.  

Etenkin sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps.) otteet saavat Hyssälältä kyytiä. 

Tällä vaalikaudella erityisesti huomaa, että ministeriltä ovat kintaat tipahtaneet, Hyssälä sanoo. 

Hän muistuttaa, että sote-uudistus on ollut vaativa ponnistus, jonka sisällön johtaminen kuuluu sosiaali- ja terveysministeriölle. 

Ministeriö on selkeästi luovuttanut johtamisen valtiovarainministeriölle, vaikka sote-osaaminen ja kokemus on sosiaali- ja terveysministeriössä, Hyssälä sanoo

Säälittää valtiovarainministeriön osastopäällikkö, joka joutuu ilman alan koulutusta selittelemään terveydenhuoltoa, hän jatkaa. 

Hyssälä toivoo, että Juuso olisi puolustanut julkisuudessa omaa tonttiaan, ja pitänyt kiinni sosiaali- ja terveysministeriön toimivallasta. 

Ilmo Parvinen on Hyssälän kanssa samoilla linjoilla. Hänen mukaansa laskelmat, joiden mukaan sote-uudistuksella oli tarkoitus saada aikaan säästöjä, eivät olleet todellisia.

Ne laskelmat olivat pötyä, Parvinen sanoo. 

Uudistukselle on annettava aikaa

Hyssälä toteaa, että sote-uudistuksesta on kulunut vasta vähän aikaa. Hänen mielestään sillä ei ole mahdollisuuksia onnistua, jos hyvinvointialueiden rahoitusta jatkuvasti vähennetään. Hyssälä kritisoi erityisesti sitä, että perusterveydenhuollon rahoitusta on kiristetty. 

Sitten kuvitellaan, että kaikki pääsee lääkäriin, Hyssälä sanoo. 

Hän toivoo, että hyvinvointialueille annetaan aikaa sopeuttaa menojaan. 

Hyvinvointialueet ovat kaikki pyytäneet lisää aikaa, jotta ne pystyvät sopeuttamaan. Siellä on valtavasti uudistuksia menossa. 

Parvinen on huolissaan erityisesti sote-palvelujen epätasaisesta jakautumisesta Suomessa. Hänen mukaansa suomalaisten saama terveyspalvelu ei ole yhdenmukaista, mikä vaikuttaa myös eliniän odotteeseen eri alueilla. 

Meidän täytyy tehdä toimia, joilla eri seuduista tulee yhdenvertaisia, Parvinen toteaa.

Ratkaisuksi hän ehdottaa vastuulääkärimallia, jossa jokaisella suomalaisella olisi yksilön terveydestä vastaava lääkäri. 

Hyvinvointialueisiin siirtymistä Parvinen pitää kokonaisuudessaan virheenä.

Tämä hyvinvointialuemalli on suuri floppi, Parvinen sanoo. 

Hän perustelee näkemystään toteamalla, että hyvinvointialueisiin siirtymiseen ei varattu riittävästi rahoitusta. Lisäksi hyvinvointialueiden tulostavoitteet eivät Parvisen mukaan ole olleet tarkkaan määriteltyjä ja saavutettavissa. 

Lue myös:

    Uusimmat