THL selvittää kahden keskenmenon yhteyttä H1N1-rokotukseen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) selvittää parhaillaan kahden keskenmenon yhteyttä sikainfluenssarokotukseen.

Savon Sanomien mukaan THL oli eiliseen mennessä saanut vajaat 90 haittailmoitusta sikainfluenssarokotteesta. Niistä kaksi koski keskenmenoja.

- Toinen niistä tapahtui pari vuorokautta, toinen kuusi vuorokautta rokotuksen jälkeen. Toinen raskauksista oli puolivälissä, kertoo Savon Sanomien haastattelema THL:n rokote- ja immuunisuojaosaston johtaja, ylilääkäri Terhi Kilpi.

Hän ei kerro, missä päin maata tapaukset sattuivat.

Kilpi korostaa, että näiden tapausten perusteella ei ole syytä ajatella, että sikainfluenssarokote olisi aiheuttanut keskenmenot, tai että rokote olisi vaarallinen sikiölle. Kyse on todennäköisesti yhteensattumasta. THL aikoo kuitenkin pyytää keskenmenoista kaikki mahdolliset lisätiedot ja selvittää mahdollisen syy-yhteyden rokotukseen perinpohjin.

Keskenmenot eivät kuulu sikainfluenssarokotteen ennalta odotettuihin haittavaikutuksiin.

– Aina rokotusten yhteydessä tulee epäilyjä, onko jokin komplikaatio niistä aiheutunut. Tiesimme, että näin tulee käymään sikainfluenssarokotteenkin suhteen, Kilpi toteaa.

THL toimittaa rokotteiden haittavaikutusselvitykset tiedoksi Euroopan lääkevirastoon.

Keskenmenotapausten selvittelyssä menee ainakin pari kuukautta.

Helsingin Sanomomat kertoi tänään, että THL selvittää parhaillaan myös sitä, miksi osa Keravalla toissapäivänä rokotetuista lapsista oksenteli rajusti rokotteen jälkeen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat