Mainos

THL: Rokotusten myöhästyminen tiedettiin etukäteen

Sikainfluenssarokotusten verkkainen eteneminen on herättänyt arvostelua. Joissakin kunnissa riskiryhmien rokotus on ruuhkautunut pahoin.

Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ylilääkäri Veli-Jukka Anttila sanoi tänään, että rokotukset olisi ollut tehokkaampaa aloittaa muutamaa viikkoa aiemmin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Pekka Puska myöntää, että rokotusohjelma laahaa jäljessä. Puska kuitenkin korostaa, ettei rokotuksia olisi voitu aloittaa Suomessa yhtään aikaisemmin.

- Tiesimme jo etukäteen, että seuraavan influenssapandemian iskiessä rokotetta ei saada maailmalla väestön käyttöön kuin vasta noin puoli vuotta rokotuksen kehittämisestä, Puska sanoo.

Hän muistuttaa, että jo rokotteen kehittämisprosessi ja jakelu kestää pitkään.

- Ensin pitää saada virus käyttöön, jotta rokote ylipäätään voidaan kehittää tautia vastaan. Tämän jälkeen alkaa rokotteen massatuotanto jakelumaihin. Olemme siis tienneet jo aikaisemmin, että tätä nopeammin ei rokotuksia voida Suomessa käynnissä.

Puskan mukaan Suomen kannalta tilanne on hyvä, koska sikainfluenssaepidemia alkoi myöhemmin, kuin mitä alun perin ajateltiin.

- Tilanne ei ole levähtänyt Suomessa käsiin vaan vielä ehdimme rokottaa hyvin riskiryhmiä. Mutta totta on se, että tämä on tällaista kilpajuoksua ajan kanssa.

(MTV3)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja