THL ohjeistaa: Toimi näin, jos saat äkillisiä koronavirukseen liittyviä oireita – tartuntariski on suurentunut useilla alueilla

Tutkijalta rajua kritiikkiä Suomen koronatoimien hitaudesta – näin STM puolustautuu 10:27
Video: Tutkijalta rajua kritiikkiä Suomen koronatoimien hitaudesta – näin STM puolustautuu.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan koronaviruksen tartuntariski on suurentunut Manner-Kiinan lisäksi Iranissa, Etelä-Koreassa, Italiassa, Tirolin alueen hiihtokeskuksissa Itävallassa sekä Saksassa Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa.

THL:n mukaan koronavirustartuntaa tulisi epäillä henkilöillä, joilla esiintyy kuumetta, yskää tai hengenahdistusta 14 vuorokauden sisällä epidemia-alueiksi luokitelluissa paikoissa matkustamisen jälkeen. 

THL on päivittänyt ohjeet terveydenhuollolle uusien tietojen pohjalta.

Älä aivasta tai yski käsiin

THL muistuttaa, että koronavirustapausten nopea tunnistaminen on tärkeää lisätartuntojen ehkäisemiseksi.

–  Jos olet matkustanut epidemia-alueella ja sinulle tulee äkillisen hengitystieinfektion oireita kuten kuumetta, yskää ja hengenahdistusta 14 vuorokauden kuluessa alueelta paluun jälkeen, ota aina ensin puhelimitse yhteyttä paikallisen sairaalan tai terveyskeskuksen päivystykseen.

THL muistuttaa myös, että yskiessä tai aivastaessa suu ja nenä tulisi suojata kertakäyttönenäliinalla. Käytetty nenäliina pitää laittaa heti roskiin. Jos nenäliinaa ei ole, tulee yskiä tai aivastaa hihan yläosaan, ei käsiin.

Matkailijoita THL kehottaa välttämään läheistä kosketusta henkilöihin, joilla on hengitystieinfektio. Vältettävien asioiden listalla ovat myös torit, joilla myydään eläviä tai kuolleita eläimiä elintarvikkeiksi, kypsentämättömät tai huonosti kypsennetyt lihat, pastöroimattomat maitotuotteet, pesemättömät vihannekset ja hedelmät sekä läheinen kosketus luonnoneläimien kanssa. 

Mitä eroa on karanteenilla ja eristyksellä?

Eristyksellä tarkoitetaan tautia sairastavan potilaan eristämistä terveistä. Eristys toteutetaan joko kotona tai sairaalassa.

Karanteenilla taas tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista. Karanteenilla yritetään estää mahdollisesti oireettoman tartunnankantajan aiheuttamat tartunnat. 

Karanteeniin asetetut henkilöt testataan mahdollisen taudin varalta ainostaan siinä tapauksessa, jos heille tulee taudinkuvaan sopivia oireita. 

Kenet voidaan määrätä eristykseen tai karanteeniin?

Tartuntatautilain (1227/2016) mukaan kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri voi määrätä eristykseen tai karanteeniin henkilön,  joka on sairastunut tai jonka perustellusti epäillään sairastuneen yleisvaaralliseen tartuntatautiin.

Voiko töihin tai kouluun palata heti matkustamisen jälkeen?

THL:n ohjeistuksen mukaan terveeksi itsensä tuntevat henkilöt voivat pääsäntöisesti palata matkan jälkeen töihin, kouluun tai päiväkotiin. Omaehtoista pysymistä kotona voi THL:n mukaan harkita, mutta työnantajien kanssa on sovittava erityisjärjestelyistä. 

Jos matkan jälkeen kehittyy lieviäkin hengitystieinfektion oireita kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua tai sairaudentunnetta, kehottaa THL henkilöä pysymään kotona. 

Päivitys 10.3. klo. 19:16: Uutista päivitetty kauttaaltaan ajankohtaisilla tiedoilla.

Lue myös:

    Uusimmat