THL:n tuore johtaja Otto Helve ei ole huolissaan uudesta korona-aallosta: "Suoja väestössä on hyvä"

Seuraava korona-aalto alkamassa – otetaanko maskisuositus taas käyttöön? 1:34
Uusi korona-aalto on alkamassa, mutta otetaanko maskisuositus jälleen käyttöön? Katso THL:n uuden johtajan mietteet asiasta.

Otto Helve aloittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvaajat-osaston johtajana, kun Mika Salminen siirtyy muihin tehtäviin.

THL:n entinen johtaja Mika Salminen oli pandemian aikana Suomen kiireisimpiä asiantuntijoita. Terveysturvaajat-osaston uutena johtajana aloittava Otto Helve uskoo, että nyt THL:ssä on yhä enenevissä määrin aikaa paneutua myös muihin terveydenhuollon asioihin.

– On tehty paljon töitä koronan suhteen, ja nyt pikkuhiljaa päätä pystytään nostamaan ja katsomaan eteenpäin, Helve kertoo Uutisaamussa.

Uusi korona-aalto on alkamassa THL:n mukaan ja sairaalapotilaiden määrässä on hieman nousua. Helve ennakoi, että talven aikana tartunnoissa tulee olemaan niin sanottuja purskahduksia eli tapausryppäitä siellä täällä. Väestö on kuitenkin hyvässä suojassa vakavaa tautia vastaan rokotusten vuoksi.

Myös kynnys koronarajoitusten käyttöönottoon on erittäin korkea.

– Meillä suoja väestössä on niin hyvä, että nämä tartuntamäärät sinänsä suoraan tarkoita sitä, että tässä olisi väistämätöntä siirtyä johonkin laajamittaisiin toimiin.

Heikentääkö uusi aalto terveydenhuollon kantokykyä?

Terveydenhuollossa on käynnissä joukkoirtisanoutumisia ja alan voidaan sanoa olevan kriisissä. Helve ei kuitenkaan ole huolissaan terveydenhuollon kantokyvystä. Tällä hetkellä ei ole näköpiirissä, että tilanne muuttuisi rajusti koronan osalta.

– Ollaan siirrytty siihen vaiheeseen, että pystytään jo vähän sanomaan mihin suuntaan kokonaisuus on menossa. Sen osalta en näe, että terveydenhuollon laajamittainen kuormittuminen on kovin todennäköistä, Helve sanoo.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee maskien käyttöä joukkoliikenteessä, ja Saksa aikoo ottaa jälleen maskit käyttöön kaukoliikenteessä.

Helven mukaan Suomessa ei ole välttämättä tehokasta ottaa käyttöön yksittäisiä ehkäiseviä toimia.

– On usein käytetty sellaista vertausta, että on sukellusvene, missä on viisi luukkua ja, jos yksi niistä pannaan kiinni, niin sen vaikutus ei ole kauhean suuri, Helve kertoo perusteluksi yksittäisten toimien tehottomuuteen.

Helve muistuttaa kuitenkin, että jos on korkea riski sairastua koronaan, on maskin käyttöä ja muita yksittäisiä toimia järkevä hyödyntää.

Otto Helve astui Mika Salmisen saappaisiin - miltä koronatilanne näyttää? 8:32
Otto Helve aloittaa uutena THL:n johtajana. Katso koko haastattelu.

Juttua päivitetty klo 12.36: Lisätty ingressiin ja tekstiin, että Helve aloittaa THL:n terveysturvaajat-osaston johtajana.

Lue myös:

    Uusimmat