THL:n pääjohtajan virkaa havittelee 17 hakijaa – joukossa pandemia-ajalta tuttuja nimiä

THL hakee uutta pääjohtajaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtajan virkaan tuli perjantain määräaikaan mennessä 17 hakemusta.

Hakijoiden joukossa on muun muassa koronapandemian ajoilta tuttuja nimiä, kuten THL:n hyvinvointiosaston johtaja Mika Salminen ja THL:n terveysturvaajat-osaston johtaja Otto Helve. Samoin tehtävään hakee esimerkiksi osastopäällikkö Taneli Puumalainen, joka työskentelee nykyisin osastopäällikkönä sosiaali- ja terveysministeriön Turvallisuus ja terveys -osastolla.

Sekä Salminen, Helve että Puumalainen esiintyivät toistuvasti julkisuudessa koronapandemian aikana vuosina 2020–2022. Salminen työskenteli vuoden 2022 syksyyn asti THL:n terveysturvallisuusosaston johtajana. Puumalainen taas työskenteli pandemian alkuaikoina THL:n ylilääkärinä, josta hän siirtyi sosiaali- ja terveysministeriöön keväällä 2021. Myös Helve on toiminut aiemmin THL:n ylilääkärinä. Osastonjohtajaksi hänet valittiin viime syksynä.

Sosiaali- ja terveysministeriön riveistä hakemuksen oli jättänyt myös ylijohtaja Päivi Sillanaukee, joka on aiemmin toiminut muun muassa Tampereen kaupungin apulaiskaupunginjohtajana ja ministeriön sosiaali- ja terveysosaston ylijohtajana.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan hakijaluettelo varmistuu lopullisesti vasta maanantaina, kun selviää, onko kirjaamoon saapunut viime hetken paperihakemuksia.

Viiden vuoden pesti

THL:n pääjohtajan virka täytetään viiden vuoden määräajaksi ensi vuoden alusta lähtien. Hakuilmoituksen mukaan pääjohtaja johtaa laitoksen toimintaa ja vastaa sille asetettujen tulostavoitteiden saavuttamisesta ja siitä, että laitoksen tehtävät hoidetaan taloudellisesti ja tehokkaasti. Pääjohtaja huolehtii myös laitoksen toiminnan yleisestä kehittämisestä ja uudistamisesta.

Pääjohtajan pesti oli viime keväänä julkisuudessa, kun toimitusministeristö päätti löyhentää virkaa koskevia kelpoisuusvaatimuksia. Toukokuussa hyväksytyn asetuksen mukaan pääjohtajalta ei enää vaadita tohtorin tutkintoa.

THL:n nykyisen pääjohtajan Markku Tervahaudan viisivuotinen virkakausi alkoi vuonna 2019. Yle kertoi perjantaina, että Tervahauta on hakenut Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtajan virkaa.

Juttua päivitetty kello 18:22. Juttua korjattu 9.9. klo 12.45: Päivi Sillanaukee on STM:ssä ylijohtaja, ei kansliapäällikkö, kuten jutussa alun perin kerrottiin. 

 

Lue myös:

    Uusimmat