Useaan ministeriöön uusi johtaja ensi vuonna, kärkivirkamiehenä pidetty Martti Hetemäki siirtyy professoriksi

Ensi vuonna valitaan uudet ihmiset useaan Suomen vaikutusvaltaisimmista virkamiespesteistä.

Valtiovarainministeriön (VM) ykkösvirkamiehen eli kansliapäällikön valinta Martti Hetemäen seuraajaksi on nimityksistä kenties kiinnostavin. Nimitys ratkeaa alkuvuodesta.

Hetemäkeä on yleisesti pidetty Suomen vaikutusvaltaisimpana virkamiehenä. Hän on hoitanut virkaa vuodesta 2013, mutta siirtyy nyt yliopistomaailmaan. Hänet on nimitetty työelämäprofessoriksi Helsinki Graduate School of Economicsiin maaliskuun alusta.

Tehtävää ovat hakeneet VM:stä muun muassa alivaltiosihteeri Päivi Nerg sekä VM:n johtaviin virkamiehiin kuuluvat Leena Mörttinen ja Markus Sovala. Myös kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen on hakenut tehtävään.

Alkuvuodesta selviää myös uusi sisäministeriön kansliapäällikkö. Nykyinen päällikkö Ilkka Salmi palaa takaisin EU-komissioon.

Esittelevällä ministerillä on perinteisesti hyvät mahdollisuudet saada ehdokkaansa läpi. Kansliapäälliköt nimittää valtioneuvosto. Valtioneuvostolla on maanantaina yleisistunto, mutta STT:n tietojen mukaan ykkösvirkamiesten valinnat eivät ole listalla.

Hannele Pokka ei voi jatkaa

Sisäministeriön kansliapäällikön virkaa ovat hakeneet muun muassa suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari, yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä ja Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) johtaja Veli-Pekka Nurmi.

Tammikuussa päättyy haku ympäristöministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikön tehtäviin. Ainakin ympäristöministeriön kansliapäällikkö menee vaihtoon, sillä virassa yli kymmenen vuotta ollut Hannele Pokka (kesk.), 67, ei voi ikänsä puolesta jatkaa. Opetus- ja kulttuuriministeriön demaritaustainen kansliapäällikkö Anita Lehikoinen (sd.), 60, kertoo STT:lle haluavansa jatkaa.

Myös työ- ja elinkeinoministeriön virka tulee hakuun ensi vuonna. Tällä hetkellä tehtävää hoitaa kokoomuslainen Jari Gustafsson.

Kansliapäällikkö on ministeriön korkein virkamies, jonka tehtävänä on johtaa, kehittää ja valvoa ministeriön ja sen hallinnonalan toimintaa.

Poliittinen painotus arveluttaa

Aiemmin tänä vuonna sosiaali- ja terveysministeriön (STM) johtoon valittiin demaritaustainen Kirsi Varhila sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas.) esityksestä. Ministeriötä johtanut kokoomustaustainen Päivi Sillanaukee sai väistyä. Kokoomus on nyt oppositiossa.

Julkisuudessa kummeksuttiin, kun kansliapäällikön virka laitettiin auki jo lähes vuosi ennen virkakauden päättymistä. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) porvarihallituksen arveltiin haluavan varmistaa itselleen sopivan ehdokkaan jatkon. Nimitys siirtyi uudelle hallitukselle, kun Sipilän hallitus hajosi ennen vaaleja.

Virkanimityksien poliittisuudesta syntyy usein jälkipuheita. Kansliapäällikkö on kuitenkin esimerkki virasta, joka on niin tiiviisti kytköksissä politiikkaan, että poliittiselle painotukselle on löydetty myös perusteluja.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja