THL: Karanteenissa olevat ylioppilaskokelaat voivat osallistua kirjoituksiin erityisjärjestelyin – sairaana ei pääse kokeisiin

2:43
Miksi lukiolaiset eivät koe, että lukion kaikki tehtävät täyttyvät? Opetusministeri Nuorten ääni -toimituksen tentissä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Ylioppilastutkintolautakunta ovat laatineet ohjeet siitä, millaisin erityisjärjestelyin karanteenissa olevien ylioppilaskokelaiden osallistuminen koetilaisuuteen voidaan järjestää.

THL:n mukaan kokeisiin voivat osallistua vain oireettomat karanteeniin määrätyt kokelaat, jotka on testattu ennen kyseistä koetta ja saaneet negatiivisen testituloksen.

Järjestelyn edellytyksenä on, että lukio pystyy järjestämään karanteenissa oleville kokelaille erillisen koetilan ja kokeelle valvojat.

Koronavirusinfektion vuoksi eristyksessä olevat kokelaat eivät voi osallistua kokeeseen, vaan heidän tulee hakea ilmoittautumisen mitätöintiä.

Lukiolla ei velvoitteita toteuttaa erityisjärjestelyitä

Karanteenissa olevien kokelaiden erityisjärjestelyt edellyttävät lukion sekä kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavan yksikön yhteistyötä. 

– Tartuntataudeista vastaavan yksikön rooli järjestelyjen toteuttamisessa on merkittävä. Tämän vuoksi kunnan tai alueen tartuntatilanne voi vaikuttaa siihen onko erityisjärjestelyt mahdollista toteuttaa, THL:n ja Ylioppilastutkintolautakunnan tiedotteessa todetaan.

Lukiolla ei myöskään ole velvoitetta toteuttaa erityisjärjestelyitä, vaan Ylioppilastutkintolautakunta ohjeistaa karanteenissa olevia kokelaita hakemaan ensisijaisesti ilmoittautumisen mitätöintiä ja osallistumaan kokeisiin seuraavalla tutkintokerralla. Kokelaita pyydetään seuraamaan oman lukion toimintaohjeita.

–Tartuntojen välttämiseksi kaikille ylioppilaskokeeseen ilmoittautuneille suositellaan sosiaalisten kontaktien välttämistä, eli omaehtoiseen karanteeniin asettumista, kaksi viikkoa ennen kokeiden alkua, THL:n ylilääkäri Otto Helve sanoo.'

– Lisäksi on tärkeää noudattaa huolellisesti hygieniaohjeita ja suosituksia turvaväleistä ja maskin käytöstä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja