Koronakaranteenin uhka varjostaa ensi viikolla alkavia ylioppilaskirjoituksia – "Kokeen suorittaminen erillisessä tilassa ei lähtökohtaisesti ole mahdollista"

Viikissä heräsi epäily oppilaiden koronakaranteenin rikkomisesta – nyt rehtori kertoo, miten asiaan on reagoitu 8:45
Viikissä heräsi epäily oppilaiden koronakaranteenin rikkomisesta – nyt rehtori kertoo, miten asiaan on reagoitu

Ylioppilastutkintolautakunnan (YTL) mukaan poikkeusjärjestelyjä mahdollisesti karanteenissa oleville voidaan harkita, mutta lähtökohtaisesti kokeen suorittaminen erillisissä tiloissa ei ole mahdollista.

Ylioppilaskirjoitukset alkavat ensi viikon tiistaina. Koejännityksen lisäksi kirjoituksiin valmistautuvat lukiolaiset joutuvat miettimään koronaviruksen vaikutusta.

Ylioppilastutkintolautakunta on linjannut valtioneuvoston ja ministeriöiden päätösten pohjalta, että jos ylioppilaskokelas on sairastunut tai karanteenissa, niin hän tekee lukion kanssa hakemuksen ylioppilaskirjoituksiin ilmoittautumisen mitätöinnistä.

– Valvojia ei tule altistaa ylimääräisille riskeille. Mitätöintihakemukseen tulee liittää lääkärintodistus, karanteenipäätös tai vastaava selvitys, YTL linjaa koronainfossa.

Poikkeusjärjestelyihin ei oletusarvoisesti ryhdytä.

– Kokeen suorittaminen erillisessä tilassa ei lähtökohtaisesti ole mahdollista, jos kokelaalle on tehty karanteenipäätös, YTL toteaa.

Linjaus on merkittävä, sillä seuraavan kerran ylioppilaskirjoituksiin on mahdollisuus osallistua syyskuussa 2020. Valkolakin voisi siis olla luvassa vähintään puolen vuoden lykkäys.

"Rehtori voi tehdä päiväkohtaisen päätöksen"

Karanteenissa olevien lukiolaisten rajaamista ylioppilaskokeiden ulkopuolelle perustellaan sillä, että koetta on hyvin vaikea järjestää erillisissä tiloissa niin, ettei valvoja olisi samassa tilassa.

– Lautakunta on käynyt asiasta keskusteluja terveysviranomaisten kanssa. Karanteeniin asetetun henkilön lähikontakteja on voimakkaasti rajattu, YTL toteaa.

Täysi mahdottomuus poikkeusjärjestelyt eivät ole.

– Lukio ja paikalliset terveysviranomaiset, jotka ovat tehneet karanteenipäätöksen, voivat yhdessä harkita, onko jossakin yksittäisessä karanteenitilanteessa edellytyksiä kokeen suorittamiseen erillisessä tilassa, YTL ohjeistaa.

– Jos tämä on mahdollista, rehtori voi tehdä päiväkohtaisen päätöksen kyseisen päivän tilannearvion mukaisesti, YTL jatkaa.

Pitkä vaatimuslista

Jos päädytään siihen ratkaisuun, että erillisen tilan käyttäminen ylioppilaskirjoituksiin on kenties mahdollista, tulee ylioppilastutkintolautakunnan ohjeistuksen mukaan pohtia useita tekijöitä.

Tilannearvioon vaikuttaa muun muassa se, miten kokelaan ja valvojan wc-käynnit järjestetään, miten kokelas saapuu tilaan ilman lähikontakteja sekä se, onko tehtävään määrättävissä valvojaa ja miten mahdollinen valvoja käytännössä hoitaisi työnsä.

Lisäksi on kyettävä selvittämään muun muassa se, miten kokelaan henkilöllisyys tarkistetaan, kuinka käytössä oleva kone käynnistetään koejärjestelmään ja miten mahdollisissa teknisissä ongelmatilanteissa toimitaan.

– Jos kokeen järjestäminen kokelaalle erillisessä tilassa ei ole mahdollista, (karanteenissa oleva) kokelas ei voi osallistua kokeeseen kyseisenä päivänä, YTL linjaa.

MTV Uutiset tavoitteli ylioppilastutkintolautakuntaa kommentoimaan linjauksia. YTL:llä ei kuitenkaan ollut lisättävää netistä löytyvään ohjeistukseen.

Lue myös:

    Uusimmat