THL: 10 prosenttia sairaalapotilaista kärsii hoidosta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos käynnistää sairaaloiden, terveyskeskusten ja kansallisten toimijoiden kanssa nelivuotisen Potilasturvallisuutta taidolla –ohjelman. Yleisimpiä haittatapahtumia ovat hoitoon liittyvät infektiot, väärä tai viivästynyt diagnoosi, lääkitysvirhe, kirurginen virhe, laitevirhe ja inhimillinen virhe.

Useissa maissa tehtyjen potilasturvallisuuskartoitusten pohjalta on arvioitu, että joka kymmenes sairaalapotilas kärsii hoidon seurauksena haittaa, joka sadas potilas saa vakavan haitan ja yhdellä tuhannesta haitta tai virhe voi johtaa kuolemaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos käynnistää hankkeen, jonka pyrkimyksenä on vahvistaa potilaiden turvallisuuden huomioon ottavaa hoitokulttuuria ja puolittaa hoidossa aiheutuvien haittojen ja vahinkojen määrä vuoteen 2020 mennessä.

– Kaikissa terveydenhuollon toimintayksiköissä voi tapahtua virheitä, sillä kaikkeen inhimilliseen toimintaan liittyy erehtymisen mahdollisuus. Potilaille ja henkilöstölle ei kuitenkaan saisi aiheutua haittaa ja vahinkoja. Siksi terveydenhuollon toimintayksiköiden tulee uuden lain mukaan laatia potilasturvallisuussuunnitelmat, kertoo kehittämispäällikkö Pia Maria Jonsson THL:stä. Jonsson käsitteli asiaa torstaina toisessa kansallisessa potilasturvallisuus-konferenssissa Helsingissä.

Puolet virheistä voidaan estää

Potilasturvallisuutta taidolla -ohjelma luo uutta turvallisuuskulttuuria

Yleisimpiä haittatapahtumia ovat hoitoon liittyvät infektiot, väärä tai viivästynyt diagnoosi, lääkitysvirhe, kirurginen virhe, laitevirhe ja inhimillinen virhe.

– Jopa puolet nykyisistä haittatapahtumista voitaisiin estää ennakoimalla systemaattisesti riskejä, järjestelmällisellä johtamisella, seurannalla ja koulutuksella sekä ottamalla opiksi jo tapahtuneista vaaratilanteista. Nyt haetaan samankaltaista tulosta, joka on onnistuttu samaan aikaan liikennekuolemien vähentämisessä, kertoo ohjelmajohtaja Anneli Milén THL:stä.

Virhetilanteiden hallintaan on jo olemassa toimivia työkaluja. Näitä ovat esimerkiksi leikkauksien yhteydessä käytettävät tarkistuslistat, käsihygieniaohjeet ja potilaiden tunnistamista varmistavat viivakoodilla toimivat rannekkeet. Yhtenäiset kirjaamiskäytännöt lisäävät huomattavasti turvallisuutta potilaiden siirtotilanteissa. Lääketeollisuudelle lähtee viesti siitä, että lääkkeiden nimien tulee selvästi erottua toisistaan.

Potilasturvallisuuskonferenssin järjestää Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön, Kuntaliiton, Suomen Potilasturvallisuusyhdistyksen, Suomen Potilasliitto ry:n, Sosiaali- ja terveysalan valvontaviraston (Valvira) ja Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen (Fimea) kanssa. Konferenssi on osa Pohjoismaiden ministerineuvoston Suomen puheenjohtajuuskauden ohjelmaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat