Therese Johaug otti kantaa häneen liitettyyn kohuun, mystiikka hälveni – "Minut murskataan"

Therese Johaugin ympärillä oli aiemmin mystiikkaa, kun hänen juoksumatkansa kesäkuisessa Oslon Bislettin Impossible Games -yleisurheiluillassa pidettiin salassa. Tiistain lehdistötilaisuuden yhteydessä viimein selvisi, että Norjan hiihtotähti juoksee kilpailussa 10 000 metrin matkan.

Johaugin seurana Bislettin rataa kiertää 25 000 metriä taivaltava Sondre Nordstad Moen.

Johaug ei odotetustikaan lähde 10 000 metrille vain kokeilemaan kuntoaan, vaan tavoite on kova: MM-kisarajan alittaminen.

Jotta Johaug yltäisi MM-kisarajaan 31.50, hänen pitäisi juosta puoli minuuttia nopeammin kuin Norjan mestaruuskisoissa viime vuonna. Johaug otti tuolloin voiton ajalla 32.20,87 ja tuli EM-kelpoiseksi, joskin tämänvuotiset EM-kisat peruttiin koronaviruksen myötä.

– En aio nyt tehdä sitä valtavaa juniorivirhettä, jonka tein Hamarissa aloituksessani, Johaug viittasi mestaruusjuoksuunsa Norjan mestaruuskisoissa, jolloin hän lähti vetämään joukkoa kovalla tempolla.

Johaug totesi hiihtäneensä jo pitkään ja hänen uransa lopun lähestyvän, mutta juokseminen on tuonut hänelle lisämotivaatiota. Norjalainen ei sanojensa mukaan kuitenkaan tähtää juoksukilpailujen voittoihin.

– Minut murskataan radalla, voin luvata teille sen, Johaug heitti.

"Minulla on se historia, mikä minulla on"

Johaug sai lehdistötilaisuudessa vastata myös kohuun, joka on syntynyt hänelle ojennetusta Egebergin kunniapalkinnosta. Kyseinen palkinto voidaan jakaa vähintään kahden lajin aktiiviurheilijalle, joka on päälajissaan maailman huipulla ja kakkoslajissaan kansallista kärkeä. Johaugilla on yleisurheilusta 10 000 metrin Norjan mestaruus sekä maan maastojuoksumestaruus.

Kriitikoiden mukaan Johaug ei kuitenkaan olisi dopingtaustallaan ansainnut yhtä Norjan arvostetuimmista urheilupalkinnoista. Palkinnon ehtona on nimittäin ollut, että sen saajan tulee olla hyvä roolimalli urheilulle.

– Tämä on kuin kaikessa muussakin. On heitä, jotka ovat positiivisia, ja heitä, jotka ovat kriittisiä. Minulla on se historia, mikä minulla on, Johaug sanoi NRK:n mukaan.

Lähde: Expressen

Lue myös:

    Uusimmat