Yleisurheilulegenda pyytää Therese Johaugia hylkäämään hiihto-uransa: "Hän on jo saavuttanut kaiken"

Yleisurheilun juoksijalegenda Norjan Ingrid Kristiansen pyytää Therese Johaugia hylkäämään hiihto-uransa tämän huikaisevan juoksusuorituksen jälkeen maan mestaruuskisoissa. Johaug juoksi Norjan mestariksi komealla ajalla 32.20,19. Se on tällä kaudella Euroopan 15. paras aika.

Kristiansen voitti itse urallaan MM- sekä EM-kultaa 10 000 metrin juoksussa. Hän sanoo, että on mahdotonta ennustaa, kuinka hyväksi Johaug voisi tulla kestävyysjuoksussa, mutta hänen tulisi ainakin yrittää.

– Therese on nyt saavuttanut kaiken hiihdossa. Jos hän kokeilisi yleisurheilua ja onnistuisi siinä, olisi se varmasti hauskempaa kuin kilpakumppanien voittaminen murskaavalla tavalla hiihdossa. Tämä on ele hänelle, miksi hän ei yrittäisi, Kristiansen sanoi VG:lle.

Kaikkea Johaug ei varsinaisesti ole saavuttanut, sillä häneltä puuttuu edelleen henkilökohtainen olympiakulta. Pyeongchangin olympialaiset jäivät norjalaisella väliin kilpailukiellon takia. 80-luvulla mestaruuksia napanneella Kristiansenilla oli aikoinaan hallussaan samanaikaisesti 5000 metrin, 10 000 metrin ja maratonin maailmanennätykset. Johaug oli sanonut mestaruutensa jälkeen, että häntä houkuttaisi kokeilla 10 000 metrin kisaa ensi vuoden EM-kilpailuissa.

Johaugia ei voi Kristiansenin mukaan ajatella niin ainutlaatuisena urheilijana, että käännös hiihtotähteydestä kestävyysjuoksun huipulle onnistuisi hetkessä. 

– Se ei ole niin yksinkertaista, Kristiansen sanoo.

Kristiansen oli myös itsekin maajoukkuetason hiihtäjä. Hiihtoura kesti 24-vuotiaaksi asti, jonka jälkeen hän keskittyi työelämään sekä päätti panostaa juoksuun. Kaksi vuotta myöhemmin hän otti EM-kultaa. Kuinka hyväksi Johaug voisi sitten tulla, siitä Kristiansen ei osaa tarkemmin sanoa.

– Sitä on mahdoton sanoa ja ajatus on typerä. Hän on huipulla, mutta mikä on huippu? Maailman kärkeen vaaditaan kaksi ja puoli minuuttia nopeampi aika. Sellaista ei yhdessä yössä voi saavuttaa. Kaikki, ketkä ovat juosseet vähänkin tietävät sen, Kristansen toteaa.

Samalla Kristiansen lataa kritiikkiä oman maan juoksijoille ja toteaa, että tämän täytyy olla heille herätys.

– Johaug sanoo, ettei ole harjoitellut radalla. Sinun ei tarvitse harjoitella radalla, että olisit nopea kympillä. Harjoittelin yhdeksän kertaa radalla vuonna 1986, jolloin olin kaikkein nopein, Kristiansen päättää.

Lue myös:

    Uusimmat