Perttu Hyvärinen: "Iso yllätys" – takana puhuttiin koodikieltä

Puijon Hiihtoseuran Perttu Hyvärinen hiihti lauantaina keulasta voittoon Äänekosken SM-hiihtojen 15 kilometrin takaa-ajossa. Hän odotti lumisateessa takaa-ajajien ankaraa hyökkäystä, mutta kisojen toinen mestaruus heltisi lopulta helposti.

Hyvärinen tuli maaliin 46,3 sekuntia ennen Jämin Jänteen Ristomatti Hakolaa ja 52,7 sekuntia ennen tämän seuratoveria Markus Vuorelaa.

– Iso yllätys minulle. Odotin pojilta enemmän, mutta oli vielä helpompaa kuin edellispäivän kympillä, Hyvärinen virnuili maajoukkueleireiltä ja arvokisareissuilta tutuille kilpakumppaneilleen.

– Olisi ollut kiva, jos olisimme olleet enemmän lähekkäin. Olisi saatu show'ta pystyyn.

Kolmannen Suomen mestaruutensa saavuttanut Hyvärinen keskityy tässä vaiheessa uraansa arvokisoihin ja maailmancupiin. SM-hiihtojen vire tulikin hänelle yllätyksenä.

– Näyttää huolestuttavasti siltä, että olen tulossa kevätkuntoon. Mutta sillä ei tee tässä vaiheessa kautta yhtään mitään, Hyvärinen jatkoi.

Lindholm pelotteli huudoillaan

Äänekoskella nähtiin totisempaa kilvanhiihtoa hopeasta ja pronssista. Hakola ratkaisi loppukirillään hopean, ja Vuorela piti loppusuoralla Kuusamon Erä-Veikkojen Arsi Ruuskasen niukasti takanaan.

– Vähän yritimme alkuun tavoitella Perttua, mutta ero pysyi samana. Sen jälkeen aloimme taistella kakkossijasta, Hakola tunnusti.

Hakola luotti kiriinsä, eikä pitänyt vauhtia kuin sen verran, ettei sprinttiässä Lauri Vuorinen ennättänyt mitalikamppailuun.

– Vuorista pelkäsin lopussa, Hakola vahvisti.

Hakolaa huvitti, kun Vuorela mainitsi hänen hiihtäneen tämän suksille. Hakola palkitsi hyväntahtoiset moitteet tittelillä "Jämin Jänteen lasinilkka".

Hakolaa huvitti myös Vuorisen jälkeen kuudenneksi hiihtäneen Remi Lindholmin huutelut. Lindholm oli uhkaillut kilpailun aikana, että "täältä tullaan".

– Pelotteli meitä sillä huutelullaan, mutta siihen se varmaan hengästyi, Hakola naureskeli.

– Kannattaisi keskittyä hiihtämiseen.

Jämin Jänteen koodisanasto

Vuorela oli pronssihiihtonsa jälkeen yhtä hyväntuulinen kuin Hakola. Hän paljasti, että kaksikko oli sopinut Jämin Jänteen huoltopaikalla koodisanat, jotta vastustajat eivät ymmärtäneet kaksikon kilpailun aikana sopimia taktiikoita.

– Ensimmäinen koodisana oli "lepo". "On vissiin Leponiemi menossa" tarkoitti, että tiputetaan Arsi vauhdista. Aika pian sen jälkeen käytettiin koodi "Pirjon Pakari", joka tarkoitti loppukiriä, Vuorela avasi salakieltä.

– Lopuksi vielä "your control" -komennolla annettiin lupa pommittaa. Yksi koodisana jäi myös käyttämättä, mutta sitä ei pysty tässä kertomaan.

Myös Vuorela tunsi, ettei heillä ollut mahdollisuutta saavuttaa Hyväristä.

– Perttu meni menojaan horisonttiin. Ei siihen olisi pystytty, vaikka olisi kuinka vedetty, Vuorela arveli.

Äänekosken SM-kilpailut päättyvät sunnuntaina viesteihin.

Lue myös:

    Uusimmat