Therese Johaugilta järisyttävä näytös – tuhosi muut norjalaishuiput: "Tämä on järkytys koko hiihtomaailmalle"

Aiemmin tänä keväänä paluun kisaladuille Sveitsissä hiihdetyssä kilpailussa tehnyt Therese Johaug oli veret seisauttavassa vedossa Norjan mestaruuskisoissa hiihdetyssä vapaan 30 kilometrin kilpailussa. 

Alle vuosi sitten lapsen saanut ja hiihtouransa kaksi vuotta sitten paketoinut Therese Johaug vaikuttaa olevan jo nyt järisyttävässä iskussa, vaikka omien sanojensa mukaan vasta harkitsee paluutaan maailmancupiin ja ensi talvena Trondheimissa hiihdettäviin MM-kisoihin.

Johaugilta osattiin odottaa kovaa vetoa 30 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa Norjan mestaruuskisoissa, mutta lauantaina nähty ylivoima on iskenyt järkytyksenä monille Lillehammerissa.

35-vuotias Johaug voitti kilpailun hurjalla erolla muihin nähden. 20 kilometrin väliaikapisteellä Johaugin väliaika alitti pohja-ajan yli kahdella minuutilla.

– Tämä on järkytys koko hiihtomaailmalle, NRK:n asiantuntija Fredrik Aukland sanoitti.

Maalissa Johaug alitti pohja-ajan kahdella minuutilla ja 49 sekunnilla.

– Olen todella yllättynyt itsekin. Ennen kaikkea on hauskaa hiihtää jälleen ja tuntea kilpailun jännite. En kuitenkaan odottanut tämän menevän näin hyvin, Johaug ihmetteli NRK:lle.

Kultaa pokannut Johaug kiisti edelleen päättäneensä vielä mitään ensi talven MM-kisoista, mutta myönsi saaneensa vastauksia.

– Kyllä sain. Sain kai ainakin sen vastauksen, että kuntoni ei ole kovinkaan huono – olen siinä vireessä, jossa minun pitäisikin, Johaug tuumaili.

Norjan mestaruushopeaa 30 kilometrillä pokkasi yhdysvaltalainen Sophie Laukli mainitulla kahden minuutin 49 sekunnin erolla Johaugiin.

Kolmas oli Magni Smedås ennen Astrid Öyre Slindiä, Heidi Wengiä ja Margrethe Berganea. Johaugin vedosta jotain kertoo sekin, että viidenneksi tulleen tähtihiihtäjän Wengin ero Johaugiin oli maalissa yli kolme ja puoli minuuttia.

Omaa paluutaan huipulle virittelevä entinen superlupaus Helene Marie Fossesholm oli yhdeksäs, neljän minuutin ja 19 sekunnin erolla Johaugiin.

Entisen huippuhiihtäjän Martin Johnsrud Sundbyn mukaan Johaug on osoittanut olevansa jo nyt kovemmassa iskussa kuin maailmancupia tällä kaudella tahkonneet Norjan distanssihiihtäjät.

– Minulla on hieman vaikeuksia ymmärtää, mitä nyt oikein tapahtuu, Sundby hämmästeli kesken kilpailun NRK:n lähetyksessä.

– Odotin Theresen taistelevan voitosta, mutta tämä on tyrmäys.

Lue myös:

    Uusimmat