Therese Johaug kelpasi mukaan Norjan kisajärjestäjän tiukasta dopingsäännöstä huolimatta – Justin Gatlinin kohtelu oli täysin toisenlaista

Johaugin dopingtuomio pidentyi - olympialaiset jäi haaveeksi 2:07
Therese Johaug sai CAS:lta 18 kuukauden kilpailukiellon elokuussa 2017.

Norjassa yleisurheilun huippukisoja järjestänyt Steinar Hoen on pitänyt tähän asti huolen siitä, ettei dopingrikkomuksesta tuomituilla urheilijoille ole asiaa Oslon Bislettin stadionin kisoihin. Nyt hiihtotähti Therese Johaugin kohdalla on kuitenkin tehty poikkeus.

Oslon Impossible Games näkyy suorana lähetyksenä C More Sport 2 -kanavalla ja cmore.fi-suoratoistopalvelussa torstaina kello 21.00 alkaen.

Johaug osallistuu torstaina Oslon Timanttiliigan perutun kilpailun tilalla järjestettäviin Impossible Games -kisoihin. Hiihtäjä juoksee illassa 10 000 metriä.

Norjalaislehti VG nostaa kuitenkin esiin faktan, ettei Johaugin pitäisi olla lainkaan lähtöviivalla Bislettin pitkäaikaisen linjauksen takia. Kisajärjestäjä Steinar Hoen on kieltänyt aiemmin kaikkien dopinginkäytöstä kilpailukiellon saaneiden osallistumisen Oslon iltoihin.

Johaugilla on puolestaan takanaan puolentoista vuoden kilpailukielto marraskuun 2018 dopingkärystään. Hoen ei kuitenkaan lähtenyt rajaamaan Norjan omaa tähteä pois.

– En ole missään vaiheessa epäillyt, ettemme voisi kutsua Therese Johaugia. Tämä päätettiin jo viime syksynä, että otamme hänet mukaan Timanttiliigan kisaan tänä kesänä, Hoen kommentoi VG:lle.

Oslon Kultaisen liigan ja Timanttiliigan tapahtumissa tämä on poikkeus. Esimerkiksi pikajuoksun maailmanmestari Justin Gatlinilta evättiin osallistuminen Bislettille vuonna 2013. Lisäksi Hoen on rajannut kutsukisoista pois urheilijoita näiden kotimaiden dopingongelmien ja häilyvän antidopingjärjestelmän takia.

Johaugin kohdalla asiaa ei sen sijaan edes mietitty. Tähtihiihtäjä selitti kärynsä jälkeen saaneensa klostebol-nimistä anabolista steroidia huuliinsa levittämästään lääkevoiteesta.

– Voit olla samaa mieltä tai eri mieltä. Tämä on kuitenkin kiinni meistä järjestäjinä, ja me kutsuimme hänet Bislettille, Hoen vastaa Johaug-kysymykseen.

– Uskon sataprosenttisesti hänen selitykseensä. Se on kuitenkin vain minun mielipiteeni, eikä sillä ole väliä.

Hoen kertoi vuonna 2013 VG-lehdelle, että urheilijoiden managerit olivat yrittäneet taivutella häntä päästämään suojattinsa kisoihin, koska nämä ovat jo suorittaneet pitkät dopingtuomionsa loppuun, mutta lupia ei ole herunut. Tässäkin Johaug-tapauksen tulkinta on varsin erilainen.

– Hän on suorittanut tuomionsa. Hän on palannut (maastohiihdon) maailmancupiin ja ollut takaisin jo pitkään, Hoen selvittää.

– Jos olet tehnyt jotain väärää yhteisössäsi, voit palata töihin, kun olet suorittanut tuomiosi. Mielestäni ei ole mitään ongelmaa kutsua Therese Johaugia Bislettille. Otan sen vastuulleni.

Lue myös:

    Uusimmat