Thaimaan poliisi jahtaa etsintäkuulutettuja ulkomaalaisia

Ulkomaalaisten pedofiilien ja muiden rikollisten leppoisat oltavat Thaimaan Pattayalla voivat olla lopuillaan, ainakin jos silmiinpistävästä prostituutiosta ja tuhruisesta yöelämästään tunnetun turistikeskuksen viranomaiset saavat tahtonsa läpi.

Pattayan ulkomaalaisvirastossa on juuri aloittanut työnsä Thaimaan ensimmäinen kansainvälinen rikosrekisteriyksikkö, jossa tusinan verran työntekijöitä jäljittää ulkomaalaisia lainrikkojia upouuden tietokonejärjestelmän avulla.

- Pattaya on aiemmin ollut ulkomaalaisten rikollisten taivas, mutta nyt meillä on käytössämme teknologiaa jolla voimme pilata heidän paratiisinsa, sanoo poliisipäällikkö Athiwit Kamolrat.

Uuden yksikön seinät ovat täynnä valokuvia etsintäkuulutetuista, joita jäljittävät Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI, Interpol, Bangkokissa toimivat suurlähetystöt ja Thaimaan poliisi.

Chonburin maakunnassa sijaitseva Pattayan rantalomakeskus on noin sadan kilometrin päässä Bangkokista kaakkoon. Paikkakunnalla asuu arviolta 70 000 ulkomaalaista enemmän tai vähemmän pysyvästi.

Tiedot kirjataan talteen

- Kaikkien täällä pitempään asuvien ulkomaalaisten on käytävä virastossa uusimassa viisuminsa, ja silloin heidän tietonsa kirjautuvat tietokonejärjestelmään, huomauttaa paikallinen poliisi.

Myös paikkakunnan hotellien ja vierasmajojen on ilmoitettava poliisille tiedot ulkomaalaisista, jotka oleskelevat Pattayalla vuorokautta pidempään. Määräys on ollut voimassa jo vuosia, mutta vasta nyt sen noudattamista valvotaan.

- Kaikki vierasmajat eivät aiemmin tehneet meille ilmoitusta, koska ne halusivat kiertää veroja. Minä kerroin heille, että me emme ole vastuussa verojen perimisestä, me keräämme vain tietoja ulkomaalaisista. Ilmoitukset ovat sen jälkeen lisääntyneet 130 prosenttia, Athiwit kertoo.

Suuria vonkaleita kiinni

Lisääntyneen valvonnan myötä Pattayan poliisi on tehnyt viime syksystä lähtien monia merkittäviä pidätyksiä. Kiinni on jäänyt muun muassa seitsemän ihmiskauppiasta, jotka olivat pyörittäneet lapsiprostituutiota, ja tusinan verran ulkomaalaisia, jotka oli etsintäkuulutettu rikoksista joko Thaimaassa tai ulkomailla.

Bangkokissa toimivat ulkomaiset diplomaatit antavat tehostuneesta toiminnasta kunnian Thaimaan maahanmuuttoviraston uudelle päällikölle Wuthi Liptapallopille. Tultuaan virkaansa puolisen vuotta sitten Wuthi lupasi siivota ulkomaalaiset rikolliset pois maasta.

- Kaikki on kiinni Wuthista. Aiemmin virka-avun saaminen Thaimaan poliisilta oli todella työlästä, mutta nyt tilanne on täysin toinen, sanoi yksi Bangkokissa työskentelevä diplomaatti.

Korruptio yhä yleistä

Kaikki eivät silti jaksa uskoa, että Pattayan rikollisjahti jatkuu pitkään. Epäilyjä lisää kaupungin maine korruption kehtona.

- Seudulla toimii useita ulkomaisia gangstereja, ja poikkeuksetta kaikki lahjovat poliiseja, sanoo brittitoimittaja, joka on seuraa tiiviisti Pattayan rikollisuutta.

Poliisipäällikkö Athiwit puolestaan toivoo, että muut suuret turistikeskukset - kuten Phuket, Koh Samui ja Chiang Mai - seuraisivat Pattayan esimerkkiä ja perustaisivat oman yksikkönsä ulkomaisten rikollisten jäljittämiseen.

(MTV3 - STT - DPA)

Lue myös:

    Uusimmat