Testissä Garmin vívomove HR – olemisen miellyttävä keveys

Älykelloja löytyy nykyään moneen makuun. Isojen ja teknisiltä näyttävien laitteiden rinnalle on tullut lisää tarjontaa myös perinteisiä kelloja muistuttavien mallien markkinoille.

Tykkäsimme

  • Yksinkertaisesta ulkonäöstä
  • Matalasta rakenteesta
  • Akun kestosta

Emme tykänneet

  • Näytön käytettävyydestä

Hinta alkaen 219 €

Vielä muutama vuosi sitten monipuoliset älykellot olivat varsin massiivisen kokoisia. Tekniikka pystytään kuitenkin jatkuvasti pakkaamaan pienempään tilaan, jolloin myös teknisten laitteiden kokonaismitat pienenevät.

Kellojen kohdalla muutama vuosi sitten oli havaittavissa trendi, joka suosi fyysisesti hyvin isoja kellotauluja. Isojen kellotaulujen lisäksi älykelloissa on kärsitty korkeasta rakenteesta. Kosketusnäyttö, akku, sekä paikannukseen ja sykkeen mittaukseen vaadittavien komponenttien vaatima tila ovat näkyneet lopputuotteissa. Älykellojen markkinat ovat kuitenkin laajentuneet vauhdilla muutamien vuosien aikana. Etenkin urheilun yhteydessä käytettäville kelloille hieman karumpi ulkonäkö ja isompi rakenne ei välttämättä ole ollut kriittistä, mutta arkielämään sulavampien vaihtoehtojen löytäminen on ollut haastavaa.

Garmin esitteli 2016 nimellä vívomove kulkeneen kellon, joka käytännössä oli perinteisen kellon ja aktiivisuusmittarin yhdistelmä. Laite kehotti käyttäjää liikkumaan säännöllisesti ja päivän päätteeksi käyttäjä pystyi tarkistamaan askelmääränsä aplikaation avulla. Lue lisää vívomovesta tästä.

Uusi ja monipuolisempi versio tästä kulkee nimellä vívomove HR. Ulkonäöllisesti kyseessä on edelleen normaalia kelloa muistuttava laite, johon on tarjolla sekä rennompia että arvokkaampia materiaali- ja väriyhdistelmiä. Kellotaulu on musta tai kultainen ja kellotaulua ympäröivä kiekko on tarjolla mustana, hopeisena ruusukultaisena ja kultaisena. Silikonihihna on tarjolla mustana tai valkoisena, ja nahkahihna vaaleana sekä tummana ruskean sävynä. Yksinkertaisesta ulkonäöstä huolimatta siroon rakenteeseen on pakattu kiitettävä määrä ominaisuuksia.

Kello käteen ja menoksi

Ensimmäisestä kosketuksesta lähtien kellon kompakti koko ja keveys nousevat esiin. Kokomustana ja kumirannekkeella kokonaisuus ei herätä juurikaan huomiota, mutta on kyllä monikäyttöinen. Ja sitä ovat myös kellon ominaisuudet. Kellosta löytyvät kaikki perinteiset aktiivisuusrannekkeiden ominaisuudet, mutta suurimpana lisäyksenä edeltäjäänsä verrattuna vívomove HR on varustettu myös sykkeenmittauksella. Tämän myötä siitä on iloa myös liikkujille, mutta varsinainen urheilukello sen ei kuitenkaan ole tarkoitus olla. Tilanne muuttuisi, jos kello olisi varustettu GPS:llä.

Perinteisinä aktiivisuusmittareistakin tuttuina ominaisuuksina vívomove HR näyttää käyttäjänsä askelmäärän, ja kehottaa liikkumaan pidemmän yhtäjaksoisen tauon jälkeen. Lisäksi laite laskee kiivetyt kerrokset, näyttää arvion kävellystä matkasta, ja kertoo poltettujen kalorien määrän. Sykkeenmittaus puolestaan tuo tarjolle tiedon käyttäjänsä stressitasosta, ja yön yli kelloa kädessä pitämällä on mahdollista tarkastella nukkumisen vaiheita.

Kellosta löytyy luonnollisesti myös bluetooth, jonka avulla laite synkronoidaan älypuhelimen kanssa. Garmin tarjoaa oman ilmaisen applikaation kellon keräämien tietojen tarkastelua varten. Lisäksi kelloon on mahdollista saada näkyville ilmoituksia kytketystä puhelimesta, kuten viestit, kalenterimuistutukset ja saapuvat puhelut. Kellosta voi myös ohjata esimerkiksi musiikkisoitinta. Näiden ominaisuuksien käytettävyyttä kuitenkin heikentää pieni kellotaulun alalaidasta löytyvä näyttö. Se tottelee kosketusta kiitettävällä tarkkuudella, mutta esimerkiksi viestien lukemiseen se on turhan pieni.

Pienestä näytöstä ja GPS:n puutteesta on myös etua, sillä energiankulutus on monipuolisempia laitteita vähäisempää. Garmin vívomove HR:n kohdalla yhdellä latauksella selviää käytöstä riippuen parista päivästä jopa lähes viikkoon. Eniten akkua kuluu sykkeenmittausta jatkuvasti käyttävien urheilusuoritusten tallentamiseen.

Garmin vívomove HR ei ole markkinoiden monipuolisin älykello, eikä se siihen tähtääkään. Se tarjoaa kompaktin ja hillityn näköisen arkikellon, josta löytyy myös muutamia älykellojen perusominaisuuksia tuomaan iloa arkipäivään.

Kuvat: Mikko Autio

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja