Tesla-pomo saa tulitukea presidentti Donald Trumpilta: "Lupa täytyy antaa NYT!"

Elon Musk riehaantui keikuttamaan lantiota lavalla Shanghaissa 0:57
Elon Musk vallan riehaantui Teslan uuden tehtaan avajaisissa Shanghaissa.

Sähköautovalmistaja Teslan toimitusjohtaja on saanut vaikutusvaltaista tukea päätökselleen käynnistää Kaliforniassa sijaitsevan tuotantolaitoksen toiminta.

Kalifornian osavaltion vastustama toimenpide sai Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Twitterin ääreen tiistaina, uutistoimisto Reuters kertoo.

– Kalifornian täytyy antaa Teslalle ja Elon Muskille lupa tehtaan avaamiseen NYT. Se voidaan tehdä nopeasti ja turvallisesti, Trump twiittasi.

Itsekin ahkerana tvitteristinä tunnettu Musk jatkoi korkean tason viestittelyä tiistaina. Tuolloin hän lähetti Yhdysvaltain presidentille kiitokset.

Sen sijaan yhtiö pysyi virallisemmalla linjalla ja pidättäytyi vastaamasta presidentin twiittiin. Teslan osakkeet lähtivät myöhään tiistaina hienoiseen 1,1 prosentin nousuun ja päätyivät 820 dollariin eli 750 euroon.

Työntekijät palasivat sankoin joukoin

Muskin linjaus sai Fremontin tehtaan työntekijät liikkeelle sankoin joukoin. Tuotantolaitoksen pysäköintialue oli tiistaina tupaten täynnä autoja ja rekkoja ajoi sisään ja ulos tehdasalueelta.

Jatkokuljetusta odottaville valmiille autoille varatulla alueella oli vielä maanantaina vain kourallinen autoja, mutta tiistain kuluessa sinne ilmestyi jo satoja uunituoreita Tesloja.

Piirikunnan terveysviranomaiset kertoivat maanantaina olevansa tietoisia Fremontin-tehtaan tilanteesta. He kertoivat ilmoittaneensa yhtiölle, ettei se voi toimia ilman piirikunnan hyväksymää toimintasuunnitelmaa.

Piirikunnan terveysviranomaiset olivat perjantaina kehottaneet kaikkia valmistajia – Tesla mukaan lukien – pidättäytymään vielä viikon päivät toimintojensa käynnistämisestä tartuntojen ja sairaalakäyntien kartoittamiseksi.

Alamedan piirikunnan viranomaisten mukaan Teslalle oli varattu lupa Fremontin tehtaan avaamiseen 18. toukokuuta. Samana päivänä autonvalmistus voidaan aloittaa kaikissa muissakin osavaltioissa.

Tesla julkisti ennen tehtaan avaamista työntekijöitään koskevat suojatoimet. Työntekijöiden lämmönmittaukset, työpisteiden eristäminen väliseinillä, sekä työntekijöille tarkoitetut suojavarusteet noudattavat pitkälti General Motorsin, Fordin ja Fiat Chryslerin omaksumia linjauksia.

Miehet tuntevat toisensa

Presidentti Trump on viime päivinä ajanut Yhdysvaltain talouden avaamista voimakkaasti leviävästä koronaepidemiasta huolimatta. Hän on useaan otteeseen joutunut hankauksiin Kalifornian osavaltion kanssa esimerkiksi siirtolaiskysymysten, ajoneuvojen päästörajoitusten ja erilaisten ympäristökysymysten kanssa.

Trump ja Musk tuntevat toisensa jo entuudestaan. He ovat Trumpin presidenttikauden aikana tavanneet useaan otteeseen.

Heitä yhdistää ainakin tietty antipatia Kalifornian osavaltiota kohtaan. Musk uhkasi viikonloppuna siirtää Teslan päämajan Kaliforniasta Teksasiin, mikäli osavaltio asettuu poikkiteloin Fremontin avaamista koskevien suunnitelmien kanssa.

Monet osavaltiot tarttuivat Muskin täkyyn ja alkoivat houkutella miljardööriomistajaa seireeninlauluillaan. Musk on aiemmin spekuloinut rakennuttavansa toisen tuotantolaitoksen Yhdysvaltoihin ja maininnut eräänä vaihtoehtona Teksasin.

Lue myös:

    Uusimmat