"Tesla käyttää asiakkaitaan koekaniineina" – tunnetulta leuanloksuttajalta taas jäätävää tylytystä

Tesla esitteli Model Y:n 35:55
Tesla esitteli Model Y:n.

Yhdysvaltalainen rahastoyhtiö Greenlight Capital antaa sijoittajille lähettämässään kirjeessä kylmää kyytiä sähköautovalmistaja Teslalle. Yhtiö kritisoi niin Teslojen turvallisuutta kuin kysyntääkin.

David Einhornin perustama rahasto on kritisoinut Teslaa monesti aiemminkin. Kanta on ymmärrettävä myös siksi, että yhtiö on jo pitkään pitänyt Teslan osakkeissa lyhyitä sijoituspositioita. Yhtiö käyttää Teslaa esimerkkinä onnistuneesta sijoituspositiosta.

Turvallisuusasioista Greenlight varoittaa Teslan paloturvallisuudesta onnettomuuksissa ja automaattista ohjausta mahdollistavista toiminnoista. Rahastoyhtiö kirjoittaa, että ”Tesla käyttää edelleen koekaniineina asiakkaitaan ja muita motoristeja, pyöräilijöitä ja jalankulkijoita, jotka jakavat tiet epätarkkaavaisten tai nukkuvien Tesla-kuljettajien kanssa”.

Greenlight pitää myös Teslan tuotantotilannetta erittäin vaikeana. Aiemmin Teslan autojen kysyntä on Greenlightin mukaan voinut olla liian suurta tuotantokykyyn nähden. Tänä vuonna rahastoyhtiö näkee tilanteen kääntyneen.

– Vaikka Elon Musk lupaa vuosittaisen kysynnän olevan maailmalla 500 000–700 000 Model 3:a, todellisuus on aivan toisenlainen. Model 3:n kysyntä USA:ssa putosi noin kahdella kolmasosalla ensimmäisellä vuosineljänneksellä verrattuna viime vuoden viimeiseen neljännekseen, kun kysyntä asiakaspohjan innokkaalta osalta on jo tyydytetty, Greenlight lataa.

Greenlight arvioi, että Teslan autojen kysyntää haittaavat Yhdysvalloissa pudonneet sähköautojen verotuet ja ”heikko maine laadussa sekä palveluissa”. Rahastoyhtiön arvio on, että Teslan vuosimyynti jää tänä vuonna 200 000 kappaleeseen, ja että suurempien autovalmistajien kilpailevat sähköautot ovat ”musertaneet” Model S:n ja Model X:n kysynnän.

Greenlight muistuttaa, että Elon Muskin johtama Tesla on ajautunut jo monta kertaa lähelle epäonnistumista. Viimeksi loppuvuonna 2018 Musk myönsi, että Tesla oli yksittäisten viikkojen päässä rahojen loppumisesta, kun yhtiö ajoi ylös Model 3:n tuotantoa.

– Musk ei kuitenkaan koskaan myönnä kriisiä reaaliajassa. Uskomme, että juuri tässä ja juuri nyt yhtiö (Tesla) vaikuttaa jälleen olevan (epäonnistumisen) partaalla, Greenlightin kirjeessä todetaan.

– Merkkejä on kaikkialla, kysynnän puutteesta aina epätoivoisiin hinnanalennuksiin, irtisanomisiin, kauppojen sulkemiseen ja jälleen avaamiseen, palvelukeskusten sulkemiseen, investointien (capex) leikkaamiseen, kiirehdittyihin tuotejulkistuksiin ja uusiin yrityksiin ohjata sijoittajien huomio muualle kysyntäongelmasta liioittelemalla Teslan autonomisen ajon ominaisuuksia.

Teslan osakehinta laski ensimmäisen vuosineljänneksen aikana 15,9 prosenttia. Sijoittajille tulivat pettymyksenä hinnanlaskujen lisäksi yhtiön tuotantomäärät.

Greenlight Capital kuuluu Yhdysvalloissa seuratuimpiin ja aggressiivisimmin kasvaneisiin rahastojätteihin, joka on saanut riskisijoituksillaan kovaa tuottoa asiakkailleen. Ensimmäisellä vuosineljänneksellä yhtiön sijoitukset tuottivat 11,0 prosenttia, joskin Yhdysvaltojen S&P 500 -indeksi tuotti 13,6 prosentin tuoton.

Lue myös:

    Uusimmat