Terveysalan ammattilaiset järkyttyivät Australiassa: Mainoskampanja vihjasi, ettei juominen raskaana ollessa olisikaan vaarallista

7:06

Ympäri Australiaa levitetyissä, alkoholialan rahoittamissa mainosjulisteissa annetaan ymmärtää, että raskaana olevat naiset voisivat juoda alkoholia. Aiheesta uutisoivat muun muassa New York Times ja NZHerald.

Katso yllä olevalta videolta keskustelua alkoholismista!

Julisteissa, joihin on kuvattu raskaana oleva nainen, lukee suurella tekstillä vapaasti suomennettuna "Turvallisinta on olla juomatta raskaana". Sen alla oleva teksti on kuitenkin aiheuttanut kohun ja saanut terveysalan ammattilaiset huolestumaan.

"Ei tiedetä, onko alkoholin juominen turvallista, kun olet raskaana".

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Australian terveysalan asiantuntijat ovat kritisoineet jyrkästi julisteen väitettä. Heidän mukaansa lause on harhaanjohtava ja valetta, sillä alkoholin juomisen vaikutukset raskaana oleville naisille ovat todistetusti ehdottoman haitallisia – määrästä riippumatta.

Monelaisia riskejä sikiölle

Myös Terveyskirjaston mukaan eniten haittoja raskaana oleville naisille aiheuttava päihde on alkoholi. Sen mukaan täysraittius on ainoa turvallinen vaihtoehto tuleville äideille.

Runsas alkoholinkäyttö voi muun muassa lisätä keskenmenon, sikiön pienipainoisuuden ja kasvun hidastumisen, ennenaikaisuuden ja epämuodostumien riskiä. Alkoholialtistus voi myös aiheuttaa erilaisia vakavia oireyhtymiä, kuten FASD:ia.

Australiassa ammattilaiset pelkäävät, että epävarmuuden luominen aiheen ympärille voisi hämmentää raskaana olevia ja rohkaista heitä unohtamaan alkoholin vaarat.

Alkoholialan rahoittama kampanja

Julisteiden takana on DrinkWise -niminen organisaatio, jonka tarkoituksena on sen omien sanojen mukaan keskittyä edistämään "terveempää ja turvallisempaa juomiskulttuuria".

New York Timesin mukaan organisaatio on kuitenkin pääosin alkoholialan rahoittama.

Nyt 2 400 vastapainettua julistetta on jouduttu poistamaan palautteen takia. Niiden teksti on vaihdettu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja