Mainos

Terroritekoa Lahden MM-hiihtoihin hautonut poika ollut myöhemmin uusnatsijärjestö PVL:n marssilla

24:58
Rikospaikassa käsiteltiin keskiviikkona Lahden terrori-iskusuunnitelmaa. Katso koko jakso yltä!

Lahden MM-hiihtoihin 2017 terroritekoa hautonut alaikäinen ja islaminuskoon kääntynyt suomalaispoika on MTV:n tietojen mukaan sittemmin jättänyt islaminuskon ja ollut mukana äärioikeistolaisessa toiminnassa. Hän muun muassa osallistui natsijärjestönä tunnetun Pohjoismaisen vastarintaliikkeen PVL:n marssille.

MTV:n Rikospaikka-ohjelma kertoi keskiviikkona, että USA:n tiedusteluviranomaiset paljastivat 17-vuotiaan pojan synkät ajatukset terroriaikeista kevättalvella 2017. MTV:n tietojen mukaan poika oli purkanut tuntojaan ja hakenut niille jonkinlaista tukea pimeässä verkossa. Poika viesti niin ikään islaminuskoon kääntyneen 16-vuotiaan tytön kanssa.

Verkkokeskusteluissa oli mukana myös nimimerkkejä, joiden takaa paljastui asian selvittelyssä ulkomaisia tiedusteluviranomaisia. MTV:n tietojen mukaan kyse oli Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisten verkon peitetoiminnasta.

USA:n tiedusteluviranomaiset olivat keskusteluissa jopa lietsoneet poikaa yrittämään tekoa kyselemällä muun muassa mahdollisia iskukohteita. Tavoitteena tämäntyyppisessä toiminnassa voi olla suoranainen provokaatio eli saada kohteen uhkailevat viestit tai mahdollinen teon valmistelu pintaan ja ottaa sitten kohde kiinni. MTV:n tietojen mukaan poika oli tuonut esille Lahden MM-hiihdot 2017.

4:16
Lahden kisajärjestäjät kommentoivat uhkaa MTV Uutiset Livessä. 

Poika viranomaisten seurannassa

USA:n tiedusteluviranomaiset ilmoittivat potentiaalisesta uhkatilanteesta Suomen suojelupoliisille. Poika otettiin kiinni. Tapausta ryhtyi selvittämään myös keskusrikospoliisi.

KRP ei käynnistänyt asiassa terrorismi- eikä muutakaan virallista rikostutkintaa, koska konkretia mahdollisesta iskusta tai sen valmistelusta puuttui. Asia hoidettiin ennalta estävästi ja kaikessa hiljaisuudessa salaisesti.

Lahden seudulta kotoisin oleva poika on tapahtumien jälkeen ollut viranomaisten seurannassa. MTV:n tietojen mukaan hän jätti jossain vaiheessa islaminuskon ja on osallistunut äärioikeistolaiseen toimintaan. Hän oli mukana ainakin Pohjoismaisen vastarintaliikkeen marssilla.

Korkein oikeus on myöntänyt PVL:lle valitusluvan järjestön lakkauttamisasiassa. Samalla KKO määräsi PVL:n toiminnan väliaikaisesti kielletyksi ja sen toiminnan lopetettavaksi, kunnes KKO on ratkaissut asian lopullisesti. Poliisihallitus on vaatinut uusnatsijärjestön lakkauttamista sillä perusteella, että järjestön toiminta on sekä lain että hyvien tapojen vastaista. Poliisihallituksen mukaan järjestö käyttää väkivaltaa, levittää rasistista ideologiaa ja harjoittaa vihapuhetta. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja