Yhdysvallat luokitteli Pohjoismaisen vastarintaliikkeen terroristijärjestöksi

Silminnäkijän video: 12-vuotiaan puukotuksesta epäilty pakeni vartijaa puistossa 0:21
Silminnäkijän video: 12-vuotiaan puukotuksesta epäilty pakeni vartijaa puistossa.

Valkoinen talo on nimennyt Pohjoismaisen vastarintaliikkeen terroristijärjestöksi. Asiasta kertoo Yhdysvaltain ulkoministeriön lehdistötiedote. 

Yhdysvaltain hallitus on luokitellut Pohjoismaisen vastarintaliikkeen ja kolme sen johtajaa terroristeiksi. Oulun puukotuksesta epäilty mies on ollut mukana uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) toiminnassa.

12-vuotiasta lasta puukotettiin eilen Oulun keskustassa sijaitsevassa kauppakeskus Valkeassa. Lapsi sai puukotuksesta vakavat vammat, mutta hänellä ei ole välitöntä hengenvaaraa. 

Poliisin mukaan teosta epäillyllä miehellä on äärioikeistotaustaa ja uhrilla taas maahanmuuttajatausta. Poliisi selvittää parhaillaan, missä määrin sillä on merkitystä teon kannalta.

Väkivaltaisia hyökkäyksiä 

Yhdysvaltain ulkoministeriö kuvailee Pohjoismaista vastarintaliikettä ”Ruotsin suurimmaksi uusnatsiryhmäksi, jolla on haaroja Norjassa, Tanskassa, Islannissa ja Suomessa”. Asiasta uutisoi muun muassa Expressen.

– Yhdysvallat on edelleen syvästi huolissaan rotuun ja etniseen alkuperään perustuvasta väkivaltaisesta äärioikeistolaisesta uhasta kaikkialla maailmassa, ja se on päättänyt vastustaa päättäväisesti väkivaltaisten valkoisen ylivallan liikkeiden ylikansallisia osatekijöitä, ministeriö kirjoittaa.  

Järjestön toiminnan kuvataan lausunnossa olevan "avoimen rasistinen, maahanmuuttovastainen, juutalaisvastainen ja LGBTQI+-vastainen".

– Ryhmän jäsenet ja johtajat ovat tehneet väkivaltaisia hyökkäyksiä poliittisia vastustajia, mielenosoittajia, toimittajia ja muita vihollisiksi koettuja henkilöitä vastaan.Jäsenet ovat myös ryhtyneet toimiin kerätäkseen ja valmistellakseen aseita ja räjähdysainemateriaalia, myös ryhmän puolesta ja päästäkseen lähemmäs kohteitaan. Lisäksi se on järjestänyt koulutusta väkivaltaisiin taktiikoihin, kuten fyysiseen lähitaisteluun ja veitsitaisteluun, Yhdysvaltain ulkoministeriö toteaa.

Suomessa PVL määrätty lakkautettavaksi

Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan PVL on suurin uusnatsijärjestö Pohjoismaissa, joskin ministeriö mainitsee tiedotteessaan erikseen Suomessa annetun lakkauttamispäätöksen.

Suomessa korkein oikeus määräsi PVL:n lakkautettavaksi vuonna 2020.

KKO:n mukaan järjestön tavoitteena oli pitkälti natsi-Saksassa vallinnutta kansallissosialismia vastaava valtiojärjestys. KKO katsoi PVL:n toimineen olennaisesti vastoin lakia ja loukanneen tai pyrkineen loukkaamaan perus- ja ihmisoikeuksia.

KKO:n päätöksessä todettiin myös, että PVL on muun muassa julkaissut verkkosivuillaan kirjoituksia, jotka on katsottava kiihottamiseksi kansanryhmää vastaan. 

Lisäksi KKO:n mukaan väkivallan käyttö on ollut PVL:ssä vähintään hiljaisesti hyväksytty toimintatapa ja väkivallan sekä rikosten tekemisen voidaan katsoa olevan osa yhdistyksen toimintaa.

Ruotsi tiesi päätöksestä etukäteen

Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström kertoi sähköpostiviestissään Svenska Dagbladetille, että hallitus oli saanut tiedon luokittelusta etukäteen. Hänen mukaansa Ruotsi aikoo tarkastella päätöstä tarkasti ja keskustella kotimaisten viranomaisten kanssa asiasta. Keskusteluja aiotaan ministerin mukaan käydä myös EU-tasolla.

Ruotsin oikeusministeri Gunnar Strömmer puolestaan kertoo lehdelle, että hallitus ottaa kaikenlaisen väkivaltaisen ääriajattelun vakavasti.

– Jos Yhdysvallat on tehnyt tällaisen luokittelupäätöksen, olen melko varma, että järjestö on luokiteltu vaaralliseksi hyvin perustein, Jörgen Holmlund Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulusta puolestaan sanoi Svenska Dagbladetille.

Holmlundin mukaan on mahdollista, että Yhdysvallat on tehnyt päätöksensä, koska PVL:llä on ollut todennäköisesti yhteyksiä muihin äärioikeistolaisiin järjestöihin Yhdysvalloissa.

Järjestön jäsenet ja johtohahmot ovat Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan hyökänneet väkivaltaisesti muun muassa poliitikkoja ja toimittajia sekä aktivisteja vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat