Rikospaikka paljastaa: Lahden MM-hiihdoissa 2017 oli terroriteon uhka – ulkomainen tiedustelupalvelu lietsoi nuorta suomalaista iskuun

Pornokauppiaan sijainen surmattiin raa'asti ja Lahdessa suunniteltiin terroritekoa - tätä on luvassa Rikospaikassa tänään 10:26

Tänä iltana syyskauden aloittavan MTV:n Rikospaikka-ohjelman tietojen mukaan alaikäinen kantasuomalainen poika suunnitteli terrori-iskua Lahden MM-hiihtojen kisastadionille kevättalvella 2017.

Noin 17-vuotias Lahden seudulta kotoisin oleva poika oli kääntynyt islaminuskoon ja ryhtyi suunnittelemaan terrori-iskua.

17-vuotias haki tukea ajatuksilleen pimeässä verkossa ja kävi asiasta keskusteluja muun muassa 16-vuotiaan, niin ikään islaminuskoon kääntyneen suomalaistytön kanssa ennen MM-kisoja. Tytöllä ei muuten ollut osallisuutta pojan suunnitelmiin.

Nimimerkkien takana USA:n tiedusteluviranomaisia

Verkkokeskusteluihin osallistui myös nimimerkkejä, joiden takana oli Rikospaikan tietojen mukaan Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisia.

Nämä nimimerkit kehottivat poikaa tekemään terrori-iskun. Poika oli keskusteluissa itse esittänyt pommilla tai muulla tavalla tehtävää iskua juuri Lahden MM-hiihtoihin. Mahdollisia kohteita oli muitakin.

Yhdysvaltalaiset tekivät verkkotiedustelua peitetoimintana ja ilmoittivat pojan suunnitelmista Suomen suojelupoliisille.

Kehotettiin tai jopa yllytettiin iskuun

Supo vei asian paikallispoliisille, jolta se tuli keskusrikospoliisille. Poliisi piti tapausta erittäin vakavana. Poika otettiin kiinni.

Rikospaikka-ohjelman tietojen mukaan poika kertoi KRP:lle kuulusteluissa, että hän tunsi olonsa verkkokeskusteluissa lopulta vaivaantuneeksi, koska häntä kehotettiin tai jopa yllytettiin tekemään isku. Tapaus ei koskaan päätynyt oikeuteen asti.

Poika on ollut siitä asti kuitenkin viranomaisten seurannassa.

MM-hiihdot järjestettiin Lahdessa 22.2.-5.3. 2017. Suomi sai kisoista viisi mitalia, niistä kirkkaimpana Iivo Niskasen maailmanmestaruus 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa.

Supo nosti terrorismin uhka-arviota kesällä 2017

Suomeen oli tullut vuosien 2015 ja 2016 aikana tuhansia turvapaikanhakijoita ja poliisi piti arvioissaan terrori-iskua mahdollisena ja jopa todennäköisenä myös Suomessa.

Kesäkuussa 2017 Supo antoikin uuden arvion terrorismin uhasta. Supo kertoi, että sen tietoon on tullut aiempaa vakavampia terrorismiin kytkeytyviä suunnitelmia ja hankkeita Suomessa.

– Jos aiemmin oli suunnitelmallisten iskujen kohdalla matala, nyt ollaan tasolla kohonnut, Supon päällikkö Antti Pelttari sanoi tulloin. 

Suomen ensimmäinen islamistinen terrori-isku tapahtui muutamia kuukausia Lahden tapauksen jälkeen, elokuussa 2017 Turussa. Kahdella keittiöveitsellä tehdyn iskun uhreiksi joutui kymmenen henkilöä, joista kaksi kuoli.

Iskun teki vuonna 1994 syntynyt marokkolainen Abderrahman Bouanane.

Rikospaikka MTV3-kanavalla keskiviikkoisin klo 22.35. 

Juttua muokattu 18.9. kello 13.04: Lisätty jutun kolmanneksi viimeiseen kappaleeseen sana "islamistinen". Kappaleessa kerrottiin aiemmin, että Suomen ensimmäinen terrori-isku tapahtui elokuussa 2017. Kappaleeseen täsmennetty, että kyse on nimenomaan islamistisesta terrorismista.

Lue myös:

    Uusimmat