Huumekaupasta ja räppiurasta tunnettu Isis-terroristi asusteli kaikessa rauhassa Espanjan rannikolla – "Keitä muita alueella asuu ja liikkuu vapaasti?"

Pahamaineisen terroristin pakomatka Syyrian Isis-alueelta Lounais-Eurooppaan kiinni jäämättä on loksauttanut leuat auki tiedustelupalvelultakin.

Aiemmin uutisoimme pelätyn Isis-taistelija Abdel-Majed Abdel Baryn pidättämisestä Espanjan etelärannikolla.

Niin huumekaupoistaan kuin räppiurastaankin tunnettu Bary ei Business Insiderin mukaan elänyt Espanjassa suinkaan piilossa tai kaukana julkisilta paikoilta, sillä Bary asusteli kuin kuka tahansa vuokra-asunnossaan rannikkokaupungissa.

Ylitti rajoja kiinni jäämättä

Totuutta on vaikea kieltää. Pohjois-Lontoossa lapsuutensa viettänyt terroristiperheen lapsi Bary on onnistunut pakenemaan Syyrian Isis-terroristialueelta useiden virallisten valtiorajojen yli Espanjaan.

Jo tieto siitä, että Bary on elossa, on tiedustelupalvelulle valtava. Miehen elämä Espanjassa on herättänyt viranomaisissa paljon spekulaatioita.

Baryn epäillään suorittaneen pakomatkansa siviilipakolaisten tulvan mukana, kun vuonna 2015 yli 1,5 miljoonaa ihmistä pakeni Syyrian alueelta Turkin ja Kreikan kautta Eurooppaan.

Vielä vuonna 2019 rajaa ovat ylittäneet kymmenet tuhannet ihmiset.

Vaihtoehtona ei pidetä sitä, että Bary olisi ylittänyt maarajoja omin virallisin henkilöpaperein.

– Hänen tiedoissaan on kansainvälisen rikospoliisijärjestö Interpolin punainen ilmoitus. Pelkästään tämä olisi pysäyttänyt hänen ylitysaikeensa Schengen-alueella, jos Bary olisi siirtynyt pakolaisena maasta toiseen, viranomaislähteet kertovat Insiderille.

Schengen-alueeseen kuuluu yhteensä 26 maata. Maiden välillä kansalaiset ovat oikeutettuja ylittämään rajoja ilman passia.

Lähde Kreikan sisäministeriöstä kertoo Insiderille, että rajatiedoissa ei ole merkintää siitä, että Abdel-Majed Abdel Bary olisi koskaan ylittänyt Kreikan rajaa omalla passillaan. Pelkästään miehen nimen ponnahtaminen näytölle olisi sytyttänyt kaikki hälytyskellot.

Viranomaisten huoli Schengen-alueesta on valtava.

– Keitä muita tällä alueella asuu ja liikkuu vapaasti ilman, että on joutunut esittämään virallisia henkilöpapereita yhtään kenellekään?

Terroristia luultiin kuolleeksi, asustelikin Espanjassa

Bary on varttunut terroristiperheen ytimessä. Hänen isänsä Adel Abdel Bary tuomittiin vuonna 2015 Yhdysvaloissa 25 vuodeksi vankilaan osallisuudestaan vuoden 1998 iskuihin Yhdysvaltain suurlähetystöihin Keniassa ja Tansaniassa.

Iskuissa kuoli 224 ihmistä ja haavoittui yli 5 000.

Baryn räppiura, vahva vaikuttaminen sosiaalisessa mediassa ja perheen suhteet al Qaidaan nostattivat hänet tunnetuimpien brittilähtöisten Isis-henkilöiden joukkoon vuonna 2015. Sitten mies katosi julkisuudesta.

Baryn arveltiin matkanneen tämän jälkeen Syyriaan. Takavuosina Bary on poseerannut Twitterissä uhrinsa irtileikatun pään kanssa.

Viranomaiset uskoivat Baryn kuolleen vuoden 2016 Syyrian ja Irakin hyökkäyksissä, kun terrorijoukot menettivät linnakkeita toisensa perään.

Pieleen meni, sillä Bary oli kaikessa hiljaisuudessa siirtynytkin useiden rajojen yli uuteen maahan.

Baryn kissanpäivät eivät kuitenkaan jatkuneet ikuisesti, sillä mies pidätettiin keskiviikkona tämän vuokra-asunnosta Espanjan kaakkoisnurkasta Almeriasta.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja