Terrorismirikoksista syytetty ex-sotilas pakeni vankilasta kokin asussa – "Epätavallista ja kertoo hänen kekseliäisyydestään"

Venäjälle ovela vankilapako tallentui videolle 0:24
Katso myös video 4.8.2023: Venäjällä ovela vankilapako tallentui videolle – ensiksi siivottiin rauhassa pöytää, kunnes alkoi tapahtua

Karkurin uskotaan paenneen kuorma-auton pohjasta roikkumalla sen jälkeen, kun hän oli livahtanut vankilan keittiöstä kokin asussa. Kadonneesta ei ole tehty yhtäkään vahvistettua havaintoa yli vuorokauteen. 

Britanniassa vakoilu- ja terrorismirikoksista syytetty entinen sotilas Daniel Khalife, 21, on yhä pakosalla yli vuorokausi vankilapakonsa jälkeen. Khalifen valtakunnallisesta etsintäoperaatiosta kertoo muun muassa BBC.

Poliisin mukaan 36 tuntia Khalifen paon jälkeen miehen liikkeistä ei ole tehty lainkaan vahvistettuja havaintoja, BBC kertoi myöhään torstaina. Viranomaisten mukaan tällainen on poikkeuksellista.

– Tämä on vähäsen epätavallista ja kertoo ehkä hänen kekseliäisyydestään, kommentoi BBC:n mukaan Suur-Lontoon poliisitoimen terrorisminvastaisen yksikön komentaja Dominic Murphy tilannetta.

Sotilaskoulutuksen saaneella Khalifella on Murphyn mukaan taitoja, joita ei kaikilla siviiliväestön jäsenillä ole. Poliisi on kuitenkin saanut yleisöltä 50 yhteydenottoa, jotka ovat Murphyn mukaan avanneet "arvokkaita tutkintalinjoja".

Livahti pakoon kuorma-autosta roikkuen

Khalifen uskotaan paenneen Wandsworthin vankilasta Etelä-Lontoossa kuorma-auton pohjasta roikkuen sen jälkeen, kun hän oli livahtanut ulos vankilan keittiöstä kokin asussa. 

Auto pysäytettiin tunnin sisällä siitä, kun karkurin katoaminen oli havaittu, mutta mies oli jo jatkanut matkaansa. Kuorma-auton pohjasta löytyi siteitä, joita Khalifen arvellaan käyttäneen salamatkustajana.

Etsintöihin osallistuu noin 150 terrorisminvastaisen yksikön poliisia. Osana etsintöjä rajaturvatoimia on tiukennettu lentokentillä ja satamissa, sillä Khalifen pelätään yrittävän pakoon ulkomaille.

Khalife odotti oikeudenkäyntiä vakoilu- ja terrorismirikoksista. Mediatietojen mukaan Khalifen epäillään työskennelleen Iranin hyväksi sekä asentaneen valeräjähteitä asevoimien tukikohtaan.

Sytytti riidan budjettileikkauksista

Brittilehti Guardianin mukaan Khalifen pakomatka on jo sytyttänyt tulikivenkatkuisen poliittisen väittelyn vankiloihin kohdistetuista budjettileikkauksista, joiden vuoksi vaarallisina pidettyjen vankien pelätään voivan karata aiempaa helpommin.

Wandsworth ei ole Britannian korkeimman turvaluokituksen eli A-tyypin vankila, vaan kuuluu kevyempien turvatoimien B-luokkaan. Moni arvostelija on pitänyt käsittämättömänä, että vakavista rikoksista syytettyä entistä sotilasta säilytettiin tällaisissa tiloissa.

Sekä viranomaiset että vankilavartijoiden ammattiliitto olivat varoittaneet aikaisemmin siitä, että Wandsworthin vankila oli kärsinyt työvoimapulasta. Tutkinnassa on myös noussut esiin kysymyksiä siitä, oliko Khalifella auttajia pakomatkallaan, Guardian kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat