Näin Vicky Whiten ja Casey Whiten pakomatka eteni ennen sen traagista päätöstä – poliisi julkaisi hätäpuhelun

Karanneen vangin ja vartijan pakomatkan viimeiset hetket julki:"Meidän olisi pitänyt pysyä hotellissa" 1:48
Katso video: Karanneen vangin ja vartijan pakomatkan viimeiset hetket julki – "Meidän olisi pitänyt pysyä hotellissa"

Vanginvartijan ja vangin huhtikuun 29. päivä alkanut pako päättyi viime maanantaina traagisella tavalla, kun vangin vankilapaossa auttanut vanginvartija kuoli. 

Valtakunnallisen etsintäoperaation dramaattinen käänne sai alkunsa, kun vankilasta paennut vanki Casey White, 38, ja vanginvartija Vicky White, 56, olivat yrittäneet ajaa poliisia karkuun. 

Poliisi oli ajanut ajoneuvollaan vauhdilla päin karkureiden Cadillacia, joka suistui tieltä ojaan katolleen Evansvillessa, Indianassa.

Evansvillen poliisi on nyt julkaissut äänitteen viranomaisten välisestä keskustelusta sekä hätäpuhelusta, jonka Vicky White soitti poliisin ajaessa takaa pakenevaa kaksikkoa. 

Jutun alussa olevalta videolta voit katsoa, miten pahoin auto oli vaurioitunut takaa-ajossa. Poliisin kojelauta- ja haalarikamerat taltioivat pakenevan kaksikon kiinnioton. 

"Olisi pitänyt jäädä sinne v***n hotelliin"

Hetket ennen kaksikon kiinniottoa tuntuvat olleen kaoottisia, ja vanki Casey White tuntuu halunneen jatkaa pakomatkaa auton suistumisesta huolimatta.

– Mennään ulos ja juostaan. Meidän olisi pitänyt jäädä sinne v***n hotelliin, vanginvartija tuhahtaa, minkä jälkeen puhelun aikana tuntuu kuuluvan laukaus. 

Poliisit toimivat nopeasti ja kiskoivat Casey Whiten pahoin vaurioituneesta autosta ja pidättivät hänet Vicky Whiten ollessa edelleen pakoauton sisällä. 

– Täällä on uhri, jota on ammuttu. Nainen on edelleen aseistettu, paikalla olleet totesivat. 

Vanginvartija riisti henkensä takaa-ajon päätteeksi

Viranomaisten mukaan näyttää siltä, että pitkän uran vanginvartijana tehnyt Vicky White menehtyi itse päähänsä aiheuttamaan ampuhaavaan. 

Viranomaiset uskovat, että hän oli halunnut riistää henkensä takaa-ajon päätteeksi. 

– Kuulimme hänen puhelimessa sanovan, että hänellä oli sormi liipaisimella, ääninauhalla todetaan. 

Vicky White vietiin sairaalaan, mutta hän menehtyi saamiinsa vammoihin. Karannut vanki toimitettiin Vanderburghin piirikunnan vankilaan. 

Lapsetonta Vicky Whitea jäivät suremaan hänen vanhempansa ja kaksi veljeään. 

On sattumaa, että karkulaisilla oli sama sukunimi – mediatietojen mukaan he eivät olleet sukulaisia tai naimisissa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

"Hän oli esimerkillinen työntekijä"

Vicky White oli tehnyt 17-vuotisen uran vanginvartijana. Hänen kollegansa ovatkin olleet hyvin järkyttyneitä vanginvartijan tekosista. 

Lauderdalen piirikunnan vankilassa vanginvartijana toimineen Whiten teko ei ollut odotettavissa. Miksi kokenut vanginvartija halusi pilata maineensa, eläkkeensä ja vaarantaa henkensä?

– Kaikki hänen työtoverinsa ovat järkyttyneitä. Hän oli esimerkillinen työntekijä, Lauderdalen piirikunnan sheriffi Rick Singleton kuvailee.

– Ainoa johtopäätös, johon olemme tässä vaiheessa tulleet, on se, että kyseessä oli romanssi, hän jatkaa. 

Vankilapako tapahtui Vicky Whiten viimeisenä työpäivänä, sillä hän oli päättänyt jäädä eläkkeelle ja muuttaa rannalle. 

Tai niin hän ainakin työkavereilleen kuukausien ajan oli väittänyt. 

Vanki pois vankilasta valheiden varjolla

Sen sijaan, että Vicky White olisi nähty herkuttelevan kakkua ja halailevan työtovereitaan viimeisen työpäivänsä kunniaksi, hänet nähtiin taluttavan murhasta epäiltyä ja kahlittua vankia rauhallisena poliisiauton takapenkille ja huristavan tiehensä. 

Vanginvartija oli väittänyt vievänsä vankia mielenterveysarviointiin, mutta myöhemmin se paljastui valheeksi.

Tämän lisäksi pelkästään vangin kuljettaminen yksin on protokollan vastaista. 

Kaikki tämä oli osa Vicky Whiten tarkkaan harkittua suunnitelmaa – kuin myös pakopäivä, jolloin Lauderdalen piirikunnan vankilan muu henkilökunta oli poissa rakennuksesta tai sidottuna muihin työtehtäviin. 

Juttu jatkuu videon jälkeen. 

Poliisiauto vaihtui toiseksi pakoautoksi, jolle löytyi todistaja

Vain joitakin minuutteja siitä, kun kaksikko oli poistunut vankilan alueelta, karkurit vaihtoivat poliisiauton toiseen pakoautoon. 

Partioautoon jäivät muun muassa vankilan avaimet, radiopuhelin ja käsiraudat.

Vicky White oli hankkinut kuparinvärisen pakoauton muutama päivä aiemmin ja parkkeerannut sen odottamaan varsinaista pakoa läheisen ostoskeskuksen parkkipaikalle myytävien autojen rivistöön.

– Meillä on todistaja, joka oli katselemassa myytäviä autoja ja oli kiinnittänyt huomiota autoon, jossa ei ollutkaan myyntilappua. Todistaja piti sitä epätavallisena, tapausta tutkineet kertaavat. 

Kun julkisuuteen tuli tieto, että poliisiauto oli löydetty ostoskeskuksen parkkipaikalta, todistaja ilmoitti poliisille näkemästään, ja kaksikon pakomatkan alkupuolisko alkoi hahmottumaan poliisille. 

Kyseessä oli järjestyksessään toinen neljästä pakoautosta, joilla kaksikko pakeni ainakin kolmessa Yhdysvaltain osavaltiossa. 

Vicky White myi talonsa pilkkahintaan rahoittaakseen pakoa

Aluksi poliisi ei ollut saada varteenotettavia vihjeitä karkureista ja heidän olinpaikastaan. Kun poliisi julkisti kuvia ja korosti paenneen kaksikon huomattavaa pituuseroa, vihjeitä alkoi virrata. 

Kaksikolla oli mukanaan kymmeniä tuhansia dollareita käteisenä, jolla kaksikko osti vaatteita, peruukkeja ja uusia pakoajoneuvoja hämätäkseen heidän kintereillään olleita poliiseja. 

Rahat ovat mitä luultavimmin peräisin talokaupoista. White oli suunnitelmallisesti myynyt talonsa pilkkahinnalla viikkoja ennen pakoa. Lisäksi Vicky White oli hankkinut miesten vaatteita, mitä luultavimmin Casey Whitea ajatellen. 

Kuparinvärisen Fordin jälkeen kaksikon tiedetään ostaneen Ford F-150-merkkisen lava-auton Tennesseessä. 

Poliisi havaitsi kaksikon pakoauton sattumalta

Poliisi pääsi lopulta pariskunnan jäljille, kun Casey White tallentui valvontakameroihin Evansvillessa, Indianassa sunnuntaina. Heidän kuvansa olivat levinneet ympäri Yhdysvaltoja, mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun jompikumpi tallentui kameroihin.

Ratkaiseva käänne tapahtui, kun töistä kotiin ajaneen Evansvillen poliisi Darren Richardsonin silmiin osui Cadillac paikallisen motellin parkkipaikalla. 

– Käännyin ympäri, ajoin parkkipaikan läpi ja otin rekisterikilven tiedot talteen. 

Motellin omistaja Paul Shah kertoo CNN:lle, että joku kirjautui motelliin ja maksoi kerralla kahden viikon oleskelusta motellissa. Majoittuja ei ollut kirjautunut Vicky Whiten tai Casey Whiten nimellä. 

Vicky Whiten tiedetään käyttäneen useita henkilöllisyyksiä pakomatkan aikana.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Takaa-ajo alkoi motellin parkkipaikalta

Motellia ja Cadillacia alettiin valvoa. Pian peruukkiin sonnustautunut Vicky White käveli ulos motellista ja hyppäsi aitoon. 

Casey Whiten kuljettama auto kurvasi pois motellin parkkipaikalta, minkä jälkeen alkoi ojaan päätynyt takaa-ajo.

Viimeisimmästä pakoautosta löytyi muun muassa peruukkeja, liki 30 000 dollaria käteisenä, useita ampuma-aseita ja lippaita.

Casey White saanee tuomion myös pakomatkastaan. 

Lähde: CNN

Lue myös:

    Uusimmat