Britanniassa vakoilusta ja terrorismista syytetty ex-sotilas pakeni vankilasta elokuvatyyliin – ei havaintoja pakonsa jälkeen

Kadonneesta ex-sotilaasta ei ole tehty yhtäkään vahvistettua havaintoa sitten keskiviikkoillan.

Britanniassa vakoilu- ja terrorismirikoksista syytetty entinen sotilas Daniel Khalife, 21, oli perjantai-iltana yhä tavoittamatta keskiviikkoisen pakonsa jälkeen. Khalifen valtakunnallisesta etsintäoperaatiosta kertoi muun muassa BBC.

Poliisin mukaan Khalifen paon jälkeen miehen liikkeistä ei ollut tehty lainkaan vahvistettuja havaintoja. Viranomaisten mukaan tällainen on poikkeuksellista.

– Tämä on vähäsen epätavallista ja kertoo ehkä hänen kekseliäisyydestään, kommentoi BBC:n mukaan Suur-Lontoon poliisitoimen terrorisminvastaisen yksikön komentaja Dominic Murphy tilannetta.

Sotilaskoulutuksen saaneella Khalifella on Murphyn mukaan taitoja, joita ei kaikilla siviileillä ole.

Livahti pakoon kuorma-autosta roikkuen

Khalifen uskotaan paenneen Wandsworthin vankilasta Etelä-Lontoossa kuorma-auton pohjasta roikkuen sen jälkeen, kun hän oli livahtanut ulos vankilan keittiöstä kokin asussa. Auto pysäytettiin tunnin sisällä siitä, kun karkurin katoaminen oli havaittu, mutta mies oli jo jatkanut matkaansa. Kuorma-auton pohjasta löytyi siteitä, joita Khalifen arvellaan käyttäneen salamatkustajana.

Osana etsintöjä rajaturvatoimia on tiukennettu lentokentillä ja satamissa, sillä Khalifen pelätään yrittävän pakoon ulkomaille. Poliisin mukaan on mahdollista, että hän on jo poistunut maasta.

Khalife odotti oikeudenkäyntiä vakoilu- ja terrorismirikoksista. Mediatietojen mukaan Khalifen epäillään työskennelleen Iranin hyväksi sekä asentaneen valeräjähteitä asevoimien tukikohtaan.

Käynnisti riidan budjettileikkauksista

Brittilehti Guardianin mukaan Khalifen pakomatka on jo käynnistänyt tulikivenkatkuisen poliittisen väittelyn vankiloihin kohdistetuista budjettileikkauksista, joiden vuoksi vaarallisina pidettyjen vankien pelätään voivan karata aiempaa helpommin.

Wandsworth ei ole Britannian korkeimman turvaluokituksen eli A-tyypin vankila, vaan kuuluu kevyempien turvatoimien B-luokkaan. Moni arvostelija on pitänyt käsittämättömänä, että vakavista rikoksista syytettyä entistä sotilasta säilytettiin tällaisissa tiloissa.

Sekä viranomaiset että vankilavartijoiden ammattiliitto olivat varoittaneet siitä, että Wandsworthin vankila kärsii työvoimapulasta.

Selvästi ennalta suunniteltu pako

Tutkinnassa on myös noussut esiin kysymys siitä, oliko Khalifella auttajia pakomatkallaan. Lontoon poliisin johtajan Mark Rowleyn mukaan pako oli selvästi ennalta suunniteltu, mistä kertoo jo se, että hän pystyi sitomaan itsensä kuorma-auton pohjaan. Rowleyn mukaan se on väkisinkin vaatinut esimerkiksi tarvikkeiden hankintoja.

Hän kommentoi asiaa LBC-radioaseman haastattelussa.

Rowleyn mukaan poliisi tutkii myös sitä, auttoiko joku vartija tai vanki vankilan sisältä häntä pakenemaan.

Lue myös:

    Uusimmat