Terrorismilakiin esitetään kiristyksiä – aseelliseen toimintaan osallistuminen ja värväys rangaistavaksi

Sodat ja terrori-iskut ovat muuttaneet passin vaatimuksia – Valokuvataiteen museon näyttely esittelee passin muutokset 1800-luvulta asti 1:54
Sodat ja terrori-iskut ovat muuttaneet passin vaatimuksia – Valokuvataiteen museon näyttely esittelee passin muutokset 1800-luvulta asti

Hallitus esittää kiristyksiä terrorismilainsäädäntöön.

Torstaina eduskunnalle annetussa esityksessä ehdotetaan rangaistavaksi terroristisen rikollisen toiminnan kannalta olennaisen tehtävän hoitaminen, mikä tarkoittaa esimerkiksi terroristiryhmän aseelliseen toimintaan osallistumista.

Myös terroristiryhmän toimintavalmiudesta huolehtiminen sekä terrorismiin kannustavan uskonnollisen tai ideologisen koulutuksen antaminen voitaisiin katsoa rangaistavaksi teoksi.

Lisäksi esityksen mukaan uutena terrorismirikoksena säädettäisiin rangaistavaksi julkinen kehottaminen, jossa kehotetaan värväytymään terroristiryhmään tai terrorismirikoksen tekemiseen. 

Julkinen kehottaminen voisi tapahtua julkisessa tilaisuudessa, joukkotiedotusvälineessä tai sosiaalisessa mediassa.

Nykysääntelystä poiketen julkisen kehottamisen rangaistavuus ei edellytettäisi, että kehottamisesta aiheutuu terrorismirikoksen tekemisen vaara.

Lisäksi terrorismirikoksen rahoittaminen ja matkustaminen terrorismirikoksen tekemistä varten tulisivat nykyistä laajemmin rangaistaviksi.

– Terrorismirikokset ovat yhteiskunnan perustoimintoja sekä ihmisten henkeä, terveyttä ja turvallisuutta hyvin vakavasti vaarantavia rikoksia, minkä vuoksi on tärkeää huolehtia sääntelyn riittävästä kattavuudesta, sanoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson tiedotteessa.

Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan syksyllä 2021.

Lue myös:

    Uusimmat