Mainos

Terrorismitarkoituksessa matkustamisesta rangaistavaa joulukuussa

Terrorismirikoksen tekemistä varten matkustaminen tulee rangaistavaksi joulukuun ensimmäisestä päivästä lähtien.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön on tarkoitus vahvistaa lakimuutokset huomenna.

Matkustamisrikoksesta tuomittaisiin sakkoa tai enintään kahden vuoden vankeusrangaistus. Matkustamisrikoksen yritys on rangaistavaa. Matkustamisrikoksen rahoittamisesta rangaistaan terrorismin rahoittamisena.

Rangaistus tuomitaan Suomen kansalaiselle, Suomessa pysyvästi asuvalle tai Suomen alueelta matkustavalle henkilölle, joka matkustaa terrorismirikoksen tehdäkseen sellaiseen valtioon, jossa ei pysyvästi asu tai jonka kansalainen hän ei ole.

1:54

Viranomaisille mahdollisuus pakkokeinoihin

Muutosten taustalla on YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma, joka velvoittaa YK:n jäsenvaltioita. Tarkoituksena on torjua ulkomaille terrorismirikosten tekemistä varten lähtevien henkilöiden muodostamaa uhkaa.

Viranomaisten pakkokeinoja ja salaisia tiedonhankintakeinoja koskevia säännöksiä muutetaan niin, että näitä keinoja voidaan laajasti käyttää matkustamisrikosten estämisessä, paljastamisessa ja selvittämisessä.

Voimakkaimmin perusoikeuksiin puuttuvien salaisten pakkokeinojen ja telekuuntelun kaltaisten salaisten tiedonhankintakeinojen käytön osalta vaaditaan kuitenkin, että teon vakavuus edellyttäisi vankeusrangaistusta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.