Mainos

Vakaviin rikoksiin syyllistynyt voi jatkossa menettää Suomen kansalaisuuden

2:56
Mykkänen esitteli taannoin myös suunniteltua "kansalaisuustestiä", jolla mitataan sitä, tunteeko Suomeen pysyvästi mielivä suomalaisen oikeusjärjestelmän ja säännöt

Jatkossa vakaviin terroristisiin tai valtion elintärkeisiin etuihin kohdistuneisiin vakaviin rikoksiin syyllistynyt henkilö voi menettää kansalaisuuden, kertoo sisäministeriö.

Valtioneuvosto vahvisti lain tänään, ja presidentin olisi tarkoitus vahvistaa laki huomenna.

Kansalaisuuden voi menettää, jos tekee rikoksen, joka on tehty Suomen elintärkeitä etuja vastaan. Rikoksen ankarimman mahdollisen rangaistuksen on kuitenkin oltava kahdeksan vuotta vankeutta. Tällaisia rikoksia ovat esimerkiksi maanpetos, vakoilu, sotaan yllyttäminen ja Suomen itsemääräämisoikeuden vaarantaminen.

Ehtona kansalaisuuden menettämiselle on, että henkilön on pitänyt saada vähintään viiden vuoden ehdoton vankeusrangaistus.

Lisäksi vakavat terroristisessa tarkoituksessa tehdyt rikokset voivat johtaa kansalaisuuden menettämiseen. Esimerkiksi terroristisessa tarkoituksessa tehty kemiallisen aseen kiellon rikkominen, törkeä ihmiskauppa, panttivangin ottaminen, kaappaus tai surma voi johtaa kansalaisuuden menettämiseen. Mikä tahansa terroristisessa tarkoituksessa rikoksessa tehty teko ei johda kansalaisuuden menettämiseen, koska edellytyksenä on se, että että rikos on kohdistunut Suomen elintärkeitä etuja vastaan.

Suomen kansalaisuuden voi menettää vain henkilö, jolla on myös jonkun toisen maan kansalaisuus sekä riittävästi siteitä tähän toiseen valtioon. 

Murhaaminen tai raiskaus ei sinänsä riitä

Mikä tahansa vakava rikos ei siis riitä kansalaisuuden menettämisen perusteeksi, ja esimerkiksi murhamies ei ole vaarassa menettää kansalaisuuttaan, jos yllämainitut kriteerit eivät täyty.

– Kansalaisuuden menettäminen on poikkeuksellinen seuraamus. Maanpetoksista ja terrorismirikoksista tuomitut ovat kuitenkin menettäneet lojaliteettinsa Suomea ja suomalaisia kohtaan, toimitusministeristön sisäministeri Kai Mykkänen kertoo ministeriön tiedotteessa.

Lain on tarkoitus tulla voimaan vappupäivänä. Kansalaisuuden menettäminen on siis mahdollista seurauksena siitä päivästä lähtien tehdyistä teoista.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja