Terrori-iskuja, ihmissyöntiä, myrskyjä ja Costa Concordia – perjantai 13:s on täynnä tuhoisia tapahtumia

Perjantai 13. on monien mielessä päivämäärä, joka enteilee ikävyyksiä. Tilastojen valossa se tuskin erottuu muita päiviä epäonnisempana, mutta vähintään kerran vuoteen osuvan ”epäonnen päivän” kohdalle on vain muutaman viimeisen vuosikymmenen aikana sattunut useita uutisotsikkoihin nousseita ikäviä tapahtumia.

Edellisen kerran paraskevidekatriafobiasta, eli kuukauden 13. päivälle osuvan perjantain taikauskoisesta pelosta, kärsivät saivat vahvistusta uskomuksilleen viime marraskuussa.

Pariisin terrori-iskut

Marraskuun 13. päivänä vuonna 2015 Isis-järjestöä kannattavat terroristit iskivät myöhään perjantai-iltana useisiin kohteisiin ja tappoivat 130 ihmistä Pariisissa, Ranskassa.

Iskuista tuhoisin sijoittui Bataclan-konserttisaliin, missä asemiehet aloittivat ammuskelun yhdysvaltalaisen Eagles of Death Metal -rockyhtyeen konsertin aikana. Isku vaati noin 100 kuolonuhria.

Asemiehet avasivat tulen myös kahvilan ja kahden ravintolan edustalla sekä yrittivät hyökätä Stade de France -stadionille loppuunmyydyn jalkapallo-ottelun aikana.

Iskujen tekijöistä ainoastaan 26-vuotias Salah Abdeslam jäi henkiin. Hän pakoili poliisia kuukausien ajan ennen kiinnijäämistään 18. maaliskuuta Brysselissä.

Sähköt poikki 200 000 suomalaistaloudesta 

Epäonnen päivä on tuonut harmia myös Suomeen. Joulukuussa 2013 maata koetteli erityisen voimakas talvimyrsky, joka katkaisi sähköt yli 200 000 taloudesta ja aiheutti ongelmia liikenteessä. 

Seijaksi nimetyn myrskyn aikana Helsinki-Vantaan lentoasemalla mitattiin jopa 29,8 metriin sekunnissa yltäviä tuulennopeuksia. Merellä mitattu keskituuli puhalsi kovimmillaan 30,7 metriä sekunnissa.

Myrsky aiheutti tuhoja etenkin Lounais-Suomessa, missä 86 000 kotitaloutta jäi ilman sähköä. Kainuuseen, osaan Pohjois-Pohjanmaata ja Etelä-Lappiin satoi jopa 20 senttiä lunta, mikä lisäsi voimakkaan tuulen kanssa sähkökatkosten määrää.

Neljä junarataa jouduttiin sulkemaan, kun tuuli katkoi niiden päälle puita.

Maa- ja metsätalousministeriön arvion mukaan myrsky tuhosi metsiä jopa 15-60 miljoonan euron edestä. Pelastuslaitos sai myrskyn aikana 1040 hälytystä vahingontorjuntatehtäviin.

Sykloni hukutti satoja tuhansia ihmisiä

Vaikka Seija-myrsky olikin Suomen mittakaavassa voimakas, se ei kuitenkaan vedä vertoja 13. marraskuuta 1970 Itä-Pakistanissa, nykyisessä Bangladeshissa, riehuneeseen trooppiseen hirmumyrskyyn.

Bholan sykloni ja sen nostattama vuorovesitulva saapuivat Itä-Pakistanin rannikolle Bengalinlahdelta aamuhämärissä.

Jopa kuuden metrin korkeuteen noussut hyökyaalto ja kovimmillaan 53 metriin sekunnissa puhaltaneet tuulet saivat tiheästi asutut rannikkoalueet tulvimaan ja monet hukkuivat nukkuessaan.

Viralliseksi uhriluvuksi arvioitiin 150 000 ja 100 000 kerrottiin kadonneen. Joidenkin arvioiden mukaan uhriluku oli kuitenkin moninkertainen, mahdollisesti jopa 500 000.

Bholan sykloni on yksi kaikkien aikojen tuhoisimmista trooppisista hirmumyrskyistä.

Costa Concordian karilleajo

Perjantaina 13. tammikuuta 2012 Italiassa seurattiin äimistyneenä, kun valtava, miltei 300 metriä pitkä risteilyalus Costa Concordia ajoi karille ja kellahti kyljelleen maan länsirannikolla. 

Kymmenien kuolemaan johtanut merionnettomuus sai alkunsa, kun laiva törmäsi kiveen, joka repi aluksen runkoon noin 50 metrin mittaisen reiän. 

Laivan konehuone täyttyi vedestä ja laiva ajelehti jonkin matkaa, ennen kuin se pysähtyi Giglio Porton kylän edustalle ja jäi makaamaan rantavesiin kyljellään.

Haaksirikkoutunut laiva pysytteli miltei puoliksi vedenpinnan yläpuolella, mutta lepäsi vedenalaisen kielekkeen reunalla ja oli vaarassa upota kokonaan 70 metrin syvänteeseen.

Laivan matkustajia ryhdyttiin evakuoimaan vasta noin tunti sen jälkeen kun laiva oli ajanut karille siitä huolimatta, että kapteeni oli tietoinen laivan kärsimistä vahingoista jo katastrofin ensi minuuteilla. Costa Concordian tyhjentäminen matkustajista ja miehistöstä kesti lopulta yli kuusi tuntia.

Laivan kapteenia, Francesco Schettinoa, syytettiin onnettomuudesta oikeudessa ja hänet tuomittiin 16 vuoden vankeusrangaistukseen.

Lähelle rantaa kariutunut valtava laiva ehti muodostua miltei turistinähtävyydeksi, sillä se jäi onnettomuuden jälkeen paikoilleen yli kahdeksi vuodeksi. Alus hinattiin Genovaan purettavaksi ja romutettavaksi heinäkuussa 2014.

Maailmankuulu rap-tähti ammuttiin 

Tunnettu yhdysvaltalainen hip hop -artisti ja näyttelijä Tupac Amaru Shakur, artistinimeltään 2Pac, kuoli 13. perjantaina syyskuussa 1996.

Yksi maailman kaupallisesti menestyneimmistä rap-artisteista menehtyi sairaalassa vammoihin, jotka hän oli saanut kuusi päivää aiemmin tapahtuneessa ammuskelussa.

Musiikkimaailmaa kuohuttanut välikohtaus sattui Las Vegasissa Yhdysvalloissa, vain muutama tunti raskaan sarjan nyrkkeilijöiden, Mike Tysonin ja Bruce Seldonin, välisen mestaruusottelun jälkeen.

Shakur oli ollut katsomassa ottelua seurueensa kanssa, ja ryhmän oli tarkoitus jatkaa iltaa Shakurin levy-yhtiön omistamassa Club 662 -yökerhossa.

Mies ei kuitenkaan ehtinyt juhlapaikalle saakka. Automatkalla seurueen viereen kurvanneen valkoisen Cadillac-auton ikkunasta tulitettiin laukauksia Shakuria kohti.  

Shakuriin osui viisi luotia ja hän kuoli sairaalassa vammoihin kuusi päivää myöhemmin, 25-vuotiaana. 

Hyökkäyksen on spekuloitu olleen kostoisku, sillä Shakur oli seurueineen pahoinpidellyt nyrkkeilyottelun jälkeen katujengin jäsenen, jonka uskottiin olleen osallisena Shakurin ystävän ryöstöön.

Koneturmasta selvinneistä kannibaaleja

Andien lentotapaturma on yksi kaikkien aikojen karmaisevimmista epäonnen päivänä sattuneista onnettomuuksista.

Uruguaysta Chileen matkalla ollut matkustajakone törmäsi Andien vuoristoon Perjantaina 13. lokakuuta 1972. Koneen 45 matkustajasta yli kolmasosa kuoli törmäyksessä ja useat menehtyivät vammoihinsa törmäystä seuraavina päivinä.

Onnettomuudesta selvinneet joutuivat odottelemaan pelastajiaan vuoristossa yli kahden kuukauden ajan. Suuri osa lentokoneen matkustajista kuuluivat uruguaylaiseen rugbyjoukkueeseen tai olivat joukkueen jäsenten ystäviä ja perhettä.

Vuoristoon kadonneen joukon etsintään osallistui lentokoneita kolmesta valtiosta, mutta etsinnät päätettiin menestyksettöminä vain viikon päästä onnettomuuden jälkeen, koska sääolosuhteet vuoristossa olivat liian haasteelliset. 

Onnettomuuteen joutunut lentokone oli väriltään valkoinen, mikä vaikeutti osaltaan sen havaitsemista lumisesta vuoristosta.

Joulukuun 12. päivänä kolmen onnettomuudesta selvinneen miehen ryhmä lähti hakemaan apua. Yksi miehistä palasi kuitenkin takaisin onnettomuuspaikalle kahden päivän kuluttua, sillä matka osoittautui odotettua haastavammaksi, eikä ruoka olisi välttämättä riittänyt kolmelle. 

Ruoasta oli pulaa myös muiden selviytyjien keskuudessa. Koska kone oli ollut maanosan sisäisellä lennolla, sen mukaan ei oltu lastattu juuri lainkaan elintarvikkeita. 

Maahansyöksystä selvinneet 16 miestä söivät ensin koneen hylystä löytynyttä suklaata. Koska suklaa loppui pian ja miehet joutuivat selviytymään vuoristossa yli kaksi kuukautta, he turvautuivat lopulta kannibalismiin ja söivät kuolleita ystäviään.

Eloon jääneet pelastuivat 72 päivää lento-onnettomuuden jälkeen, kun apua etsimään lähteneet miehet tapasivat hevospaimenen, joka toimitti heille apua.  

Lue myös:

    Uusimmat