Terhokoti aloitti yt:t, taustalla lyhentyneet saattohoitojaksot – Kaksi päivää on liian lyhyt aika kuolemaan valmistautumiseen, sanoo ylilääkäri

6:10

Helsinkiläinen saattohoitoon erikoistunut Terhokoti ilmoitti viime viikolla aloittavansa yt-neuvottelut huonon taloustilanteensa takia. Tilanteen taustalla ovat viime vuosina voimakkaasti lyhentyneet saattohoitojaksot. Terhokodin ylilääkärin mukaan päivän tai kahden pituinen saattohoito on liian lyhyt.

Kaikki Terhokodin potilaspaikat eivät ole viime aikoina täyttyneet, osin siitä syystä, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS lähettää potilaita saattohoitoon entistä myöhemmin. Saattohoito saattaa kestää näin ollen vain muutamia päiviä.

"He tulevat meille todella viime hetkellä"

Terhokodin johtaja Susanna Huuskonen sanoo, että Terhokodin potilaspaikat olivat käytännössä täynnä vuoteen 2013 asti. Siitä lähtien täyttöaste on hiljalleen laskenut.

– Viimeisen vuoden nopea muutos on ollut, että potilaita on lähetetty meille aiempaa enemmän lukumääräisesti, mutta merkittävä osa heista on meillä vain vuorokauden tai kaksi. He tulevat meille todella viime hetkellä.

Huuskosen mukaan alkuvuodesta Terhokodin täyttöaste on noin 60 prosenttia. Käytännössä kodin 17 potilaspaikasta 11 on käytössä.

Pitäisi valmistaa hyvään kuolemaan

Terhokodin ylilääkäri Annika Riskan mukaan päivän tai parin saattohoito ei täytä saattohoidon tavoitteita. 

– Saattohoidossa sekä perhe että potilas pitäisi valmistaa hyvään kuolemaan ja hoidon pitäisi olla hyvää elämää ennen hyvää kuolemaa. Se on todella haastavaa kahdessa päivässä eikä oikeastaan mahdollistakaan. 

Liian lyhyt saattohoitojakso on raskas myös kuolevan omaisille. 

– Omaiset tarvitsevat oman aikansa kuolemaan valmistautumiseen saattamiseen. Perheessä voi olla esimerkiksi piniä lapsia. Kaikille perheenjäsenille kuolema on suuri tragedia. Siihen valmistautumiseen kaksi päivää on liian vähän aikaa, Riska sanoo.

Kansalaiset ovat nousseet puolustamaan Terhokotia. Kodin toiminnan turvaamista vaativassa adressissa oli tiistaina jo yli 48 000 allekirjoitusta.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja