"Nyt ollaan hukkaamassa jotain ainutkertaisen arvokasta" – Terhokodin ex-johtaja järkyttyi arvostetun saattokodin yt-pommista, eikä suostunut jättämään asiaa sikseen

Saattohoitoon erikoistunut helsinkiläinen Terhokoti ilmoitti aiemmin tällä viikolla koko henkilökuntaansa koskevista yt-neuvotteluista. Terhokodin entinen, jo eläköitynyt johtaja ei jäänyt lepäämään laakereilleen uutisen kuultuaan.

Terhokodissa 25 vuoden mittaisen uran tehnyt entinen johtaja ja ylilääkäri Juha Hänninen ajatteli, että jo pari vuotta eläkepäivillä vietettyään tunneside vanhaan työpaikkaan olisi jo hiljalleen kadonnut.

Mieli kuitenkin muuttui, kun hän kuuli elämäntyötään koskevista yt-neuvotteluista.

– Siinä heräsi voimakkaat tunteet, että tämä on väärin: nyt ollaan hukkaamassa jotain ainutkertaisen arvokasta hoitokulttuuria, Hänninen kuvailee MTV Uutisille.

Vuonna 1987 perustettu Terhokoti on erikoistunut vaativan erityistason saattohoitoon. Yt-neuvotteluiden syiden on kerrottu olevan tuotannolliset sekä taloudelliset.

MTV Uutiset vieraili Terhokodissa vuonna 2018: "Terho on minulle turvallinen sana, vaikka se voi ihmisiä pikkuisen pelottaa. Tämä on parasta, mitä meille voi vielä järjestää", kuvaili vakavasti sairas Sirkka-Maija Pauni saattohoitokotia. Katso videolta Paunin haastattelu: 

2:47

Ex-johtaja haali kultturiväen vetoomukseen

Entinen johtaja aktivoitui sosiaalisessa mediassa herättääkseen aiheesta keskustelua. Samalla hän ryhtyi puuhaamaan laajempaa vetoomusta, joka näki juuri päivänvalon.

Vetoomuksen "Terhokodin säilyttämiseksi kodinomaisena yksikkönä ja saattohoidon suunnannäyttäjänä Suomessa" on allekirjoittanut yli 120 tunnettua tekijää suomalaisen kulttuurin kentältä: kirjailijoita, ohjaajia, näyttelijöitä.

– He ovat voimakkaasti kokeneet myös Terhokodin uhan, koska heillä on ollut itsellä suoria kokeisia Terhokodin hoidosta jonkun läheisen kautta, sanoo Hänninen.

Nyt ei olla pelastamassa seiniä

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Husin mukaan alueella on oltava erityistason saattohoitoa tarjoava yksikkö. Siksi se on ilmoittanut olemaan valmis sulauttamaan tarvittaessa Terhokodin toiminnan omaksi toiminnakseen.

Terhokodin entisen johtajan pelkona on tilanteessa se, että nyt ei olla pelastamassa seiniä eikä fyysistä toimintaa, vaan ideaa. 

– Jos itsenäinen säätiömuotoinen saattohoitokoti ei onnistu, se pitäisi tehdä kiinteämmässä yhteistyössä sairaanhoitopiirin kanssa. Sillä tavalla, ettei ison sairaalan organisaatio jyräisi tätä aika ainutlaatuista hoitoideologiaa, mikä Terhokodissa on.

Hännisen mukaan Terhokoti on vuosiensa aikana toteuttanut sellaista toimintaa, jota on haastava järjestää sairaalan puitteissa.

– Tämä on kuitenkin ollut vapaa toimija. On innovoitu, tehty työtä antaumuksella ja pystytty nopeasti kokeilemaan. Aina iso organisaatio jäykistää tämmöistä toimintaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja