Terapiakissa Vili on töissä vanhainkodissa – auttaa muistisairaita vanhuksia: "He kokevat itsensä tärkeiksi, kun saavat syöttää kissaa"

1:21

Vili-kissa on töissä Ylistarossa sijaitsevassa vanhainkoti Västinkartanossa Ehtootupa-osastolla. Työpäivät kuluvat nukkuen, syöden ja osastolla ihmetellen. Vilin ura on ollut menestyksekäs, sillä henkilökunta on ylentänyt sen jo terapeutin asemaan.

Alussa Vili oli aivan tavallinen navettakissa.

– Kuulimme kaverilta, että kolme kissanpentua tarvitsee nopeasti kodin, omistajat Päivi Kytömäki ja Risto Sarvikas muistelevat.

Niin valkeaharmaa Vili haettiin kotiin. Aluksi kissa eli melko tavanomaista kotielämää.

Sitten, kahdeksan vuotta sitten, kävi ilmi, että Vilillä on erityistaitoja hoitoalalla.

"Vili vain päätti tulla töihin omatoimisesti"

Nykyisin Vili on töissä Ylistarossa sijaitsevassa vanhainkoti Västinkartanossa Ehtootupa-osastolla. Työpaikkaa ei erikseen tarvinnut hakea: kesäaikaan Vili vaelteli uteliaisuuttaan itsekseen asukkaiden grillausiltamiin, tuoksujen ja äänien perässä. 

– Vili vain päätti tulla töihin omatoimisesti. Vili vain käveli avoimesta terassin ovesta sisään. Hoitajat sopivat, että Vili saa tulla osastolle.

Työpäivät kuluvat nukkuen, syöden ja osastolla ihmetellen. Vilin ura on ollut menestyksekäs, sillä henkilökunta on ylentänyt sen jo terapeutin asemaan.

– Pääasiassa Vili pitää seuraa vanhuksille sohvalla ja sängyllä. Vili nostaa muistisairaiden vanhusten muistoista mukavia muistoja esiin, eläimistä yleensäkin. Antaa ja saa hellyyttä.

Omaisilta Vili saa hyvää, ihastunuttakin palautetta. Kissa tuo ihmisille iloa.

– Lapsenlapset saattavat tulleessaan kysyä jo ovelta, että onko Vili nyt töissä? Omaiset tuovat jopa joskus Vilille herkkuja. Myös esimerkiksi ambulanssi- ja taksikuskit ovat huomanneet Vilin iloisesti.

"Vanhukset kokevat itsensä tärkeiksi, kun saavat syöttää kissaa"

Metallinhohtoiset ruokakupit on aseteltu viherkasvin viereen. Vili kulkee käytävällä häntä pystyssä; toisinaan se makailee pitkin pituuttaan sohvalla, asukkaan sylissä tai rollaattorissa.

​​​​​​​

– Kun Vili innostuu leikkimään, se on hyvä ohjelmanumero vanhuksille. Lisäksi vanhukset kokevat itsensä tärkeiksi, kun saavat syöttää kissaa, omistajat kertovat.

Vilin kohtaaminen auttaa usein uutta asukasta kotiutumaan. Olemuksellaan se luo osastolle kodinomaisuutta.

– Vili on myös rauhoittava elementti: sen kehräys on hyvin syvää ja kuuluvaa. Kehräys on saanut jopa hyvin pitkälle edenneen muistisairaan etsimään kissaa katsellaan, kun hän kuuli kehräyksen, ja hänen kätensä asetettiin Vilin turkille.

Työtehtävistä ruokatunti on Vilin suosikki, mutta onko joku työtehtävä Vilin mielestä tylsä?

– Ei ole valittanut mistään!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja