Terapeutti: Musiikki auttaa muistisairaiden hoidossa

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut musiikkiterapeutti Sari Laitinen sanoo musiikin auttavan muistisairaan vanhuksen hoidossa.

Studio55.fi-ohjelman vieras musiikkiterapeutti Sari Laitinen oli kolmivuotisen Muistaakseni laulan -hankkeen aloittaja. Projektissa Laitinen vei musiikkia ja sen tekemisen mahdollisuuden muistisairaiden vanhusten luo.

– Aika moni vanhus osaa laulaa, mutta heille ei tarjota laulamishoitoa arkityössä, joten järjestimme niin sanottua valmennusta, johon pyysimme mukaan sekä muistisairaan että hänen läheistään, omaistaan tai hoitajaansa, Laitinen kertoo.

Laitisen mukaan olisi muistisairaan etu, jos aktiivista musiikin käyttöä tapahtuisi. TV:n tai radion koko päivän päällä pitäminen ei aja samaa asiaa. Musiikin laulamisen ja soittamisen Laitinen puolestaan sanoo aiheuttavan aivoissa monenkirjavia tapahtumia, esimerkiksi tunne-elämyksien heräämistä.

– Muistisairaus on usein juuri sitä, että lyhytkestoinen muisti hämärtyy. Mutta pitkäkestoiseen muistiin painuneet asiat, joihin liittyy tunnekokemuksia, jäävät hyvinkin pitkäksi aikaa sinne, vaikka toimintakyky muuten alenisi tai muisti alenisi. Melodian kuullessaan muistisairaskin heti tietää, missä mennään. Vanhat laulut kertovat kuka minä olen, silloin tulee selkeä olo, että minä tiedän mistä tässä on kyse.

Laitisen mukaan on olemassa tutkimusnäyttöä, että musiikki todella auttaa muistisairasta.

– Huomasimme, että muistisairaan omaelämäkerrallinen muisti parantui, mieliala parantui ja paikkaan ja aikaan orientoituminen helpottui. Ryhmätapaamisissa vanhukset keskittyvät yhteiseen tekemiseen ja saavat paljon iloa toisistaan. Yhdessä laulaminen ja järkevä tekeminen kohentavat mielialaa ja toimintakykyä.

Laitinen uskoo, että vanhusten ja muistisairaiden hoidossa tietoisuus musiikin hyvää tekevästä vaikutuksesta on uusimman tutkimustiedon myötä lisääntynyt, muttei sitä arjen kiireen keskellä ehditä ottaa aina mukaan hoitoon.

– Totuus on se, että voi olla vähän kiire ja vaikea istahtaa alas. Mutta jos käyttö olisi arkipäiväistä, ja olisi vaikka aamu joku aamulaulu ja illalla rentouttava iltamusiikin kuuntelu yhdessä, niin se voisi jo helpottaa päivän hahmottamista muistisairaan kohdalla.

Klikkaa kuvaa ja katso lähetyksestä, mitä Sari Laitinen kertoi musiikin parantavista vaikutuksista.

Studio55.fi

Tutustu MTV3.fi:n uuteen Lifestyle-sivustoon, josta löydät kaikki uusimmat Lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja