Tiedätkö, millaisesta musiikista lemmikkisi pitää?
Asiantuntijan mukaan myös eläimet voivat nauttia musiikista – tosin hieman eri tavoin, kuin ihminen.
Eläinpsykologi Charles Snowdon Wisconsinin yliopistosta sanooihmisten usein inhimillisesti olettavan, että lemmikit pitävät samasta musiikista kuin omistaja. Jos he itse pitävät Mozartista, uskotaan, että myös koira pitää siitä. Vastaavasti hevimusiikista tykkäävä koiranomistaja sanoo koiransakin pitävän rockista.
Snowdonin mukaan tärkeämpää olisi kuitenkin pohtia sitä, millainen musiikki on kullekin eläinlajille sopivaa. Eläimet pitävät hänen tutkimustensa mukaan omalle lajilleen tyypillisestä musiikista: tietyt sävelkorkeudet, sävellajit ja tempot ovat sopivia tietyille eläinlajeille.
Tuttu miellyttää
Snowdon sanoo ihmistenkin pitävän musiikista, joka kohdistuu omaan äänialaamme, joka rakentuu äänistä, joita ymmärrämme, ja jonka syke on usein sama kuin sykkeemme. Liian korkealla tai matalalla sävelkorkeudella soiva musiikki voi kuulostaa ihmisestä raastavalta tai käsittämättömältä – myös liian nopea tai liian hidas musiikki voi olla epämiellyttävää.
Näinpä myös useimmille eläimille ihmisen musiikki sijoittuu käsittämättömään kategoriaan ja voi olla niille mahdotonta ymmärtää. Koska eläinten ääniala ja syke eroavat niin paljon ihmisistä, eivät lemmikkimme vain yksinkertaisesti ole viritetty ymmärtämään ihmiskorvalle tarkoitettua musiikkia. Useat tutkimukset osoittavat, että vaikka yrittäisimme saada lemmikkimme innostumaan suosikkikappaleistamme, ne osoittavat usein vain täyttä kiinnostuksen puutetta. Siksi Snowdown onkin työskennellyt sellisti David Teien kanssa luodakseen musiikkia juuri eläimiä varten.
Vaikea yleisö
Vuonna 2009 Snowdon ja Teie sävelsivät musiikkia tamariini-apinoille, jotka ääntelevät kolme oktaavia korkeammalta kuin ihminen ja joiden sydämen syke on kaksi kerta nopeampi kuin ihmisen. Ihmiskorvaan tamariineja varten sävelletyt kappaleet kuulostivat läpitunkevilta ja epämiellyttäviltä, mutta tutkimuksessa näyttivät olevan musiikkia apinoiden korville.
Musiikki koostui innostuneista apinaäänistä ja nopeassa tempossa soitettuna sai tamariinit selvästi kiihtyneiksi ja aktiivisiksi. Iloisia apinaääniä sisältävän ja hitaammalla temmolla soitetun "tamariiniballadin" aikana ne taas rauhoittuivat ja niistä tuli epätavallisen sosiaalisia.
Snowdown ja Teie ovatkin nyt säveltäneet musiikkia myös kissoille, ja tutkivat, kuinka ne reagoivat siihen.
– On havaittu, että kissat pitävät enemmän musiikista, joka on sävelletty juuri niiden äänialalle ja sydämen sykkeen tahtiin, kuin ihmisten musiikista, Snowdon sanoo.
Koirat taas ovat säveltäjille vaikeampi yleisö, sillä koirien koko, ääniala ja sydämensyke vaihtelevat rodun mukaan. Suurten koirien äänialat ovat melko samanlaiset aikuisten miesten äänialojen kanssa, joten on kuitenkin mahdollista, että ne reagoisivat samaan musiikkiin kuin ihminen.
– Arvioni on, että suuret koirat suhtautuvat paremmin ihmismusiikkiin kuin vaikkapa chihuahuat, Snowdon kertoo.
Suhteellinen sävelkorva puuttuu
Tulevaisuudessa eläimille tarkoitetun musiikin teossa tullaan varmasti edistymään, mutta säveltäjien yrityksistä huolimatta eläimet tuskin koskaan arvostavat lajilleen sopivaa musiikkia ihmisten lailla. Snowdonin mukaan niiltä puuttuu tärkeä musikaalinen kyky, minkä ihmiset taas omaavat: suhteellinen sävelkorva.
– Ihmiset voivat tunnistaa, että sarja säveliä on sama, oli sävellaji sitten F-duuri tai As-duuri.
– Olemme huomanneet, että eläimillä on erittäin hyvä absoluuttinen sävelkorva, mutta niillä ei ole suhteellista sävelkorvaa. Ne voivat oppia tunnistamaan sarjan säveliä, mutta jos sävelet siirretään toiseen sävellajiin, ja toistetaan ne täysin samoina, mutta siis eri sävellajissa, ei eläin enää tunnista nuottien suhdetta toisiinsa. Me ihmiset siis ymmärrämme musiikkia eri tavoin kun eläimet, Snowdon sanoo, Snowdon sanoo.
Kuvat: Colourbox.com
Lähde: lifeslittlemysteries.com
Tutustu MTV3.fi:n uuteen Lifestyle-sivustoon, josta löydät kaikki uusimmat Lifestyle-artikkelit.
Uusimmat
-
08:59
Lionel Messi tykitteli hattutempun Argentiinalle – saavutti jälleen upean rajapyykin
-
08:56
Venäjän kenraalirulettia pyörittävä huhumylly kiihtyy: Sylkykuppi-komentajalle on väitetysti löydetty "epätavallinen" korvaaja
-
08:55
Esapekka Lapin kolariautosta paljastui hurjia kuvia
-
08:35
Pepsillä on uusi logo
-
07:57
SM-liigasyksyn komeetta lyyhistyi tylysti ulos mitalipeleistä – tässä on romahduksen syy: "Hän on väärässä paikassa"
-
07:37
Emil Ruusuvuori tykitti puolivälieriin – suomalaiselta harvinaislaatuinen temppu: "Olihan se vääntö"
-
07:37
Iltalehti: Lotta Hintsa ja vuorikiipeilijärakas Don ovat eronneet
-
07:34
Päätoimittajan kommentti: Pääministeri haussa Suomelle – MTV:n vaalitentti tarjoaa ratkaisun avaimia sekä kolmelle puheenjohtajalle että äänestäjille
-
07:29
Helpot sämpylät, joihin sujahtaa nerokas ainesosa: "Äiti, nää on parhaita leipiä ikinä!"
-
07:15
Skotlanti jysäytti pommin – yllättävä pelaaja hurjassa maalivireessä
-
07:01
Media: Trumpin mahdollinen rikossyyte ei etene tällä viikolla
-
06:56
Ex-huippu-urheilija kerää tyhjiä pulloja ja anelee ihmisiltä rahaa ruokaan: "Minulla ei ole mitään"
-
06:55
Ecuadorissa toivo hiipuu maanvyöryssä kadonneiden yli 70 ihmisen löytymisestä elossa
-
06:52
ISW: Wagner-joukot pyrkivät työntymään syvemmälle Bahmutin kaupunkiin – MTV seuraa sotaa
-
06:48
Kun yksi Pappa-Tunturi ei riitä – rantasalmelaiselta Mikalta niitä löytyy tallista lähes 30, vieläpä jokainen vuosimalli
-
06:31
Elon Musk tekee Twitteriin ison muutoksen: Äänestäminenkin maksumuurin taakse
-
06:30
SM-liigan välierissä törmätään erikoiseen kummallisuuteen – yhdessä leirissä iloitaan avoimesti: "En laita vastaan!"
-
06:28
Kuinka äänestys onnistuu ulkomailla? Leila kertoo tunnelmista New Yorkista – perisuomalaisia vaalipulliakaan ei unohdettu
-
06:27
Juuse Saros muurina maalilla – Carolina jäi nollakerhoon
-
06:05
Elpyykö asuntokauppa keväällä? Niin kiinteistönvälittäjät uskaltavat odottaa
-
Lataa lisää