Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuus saivat huomiseen lisäaikaa sovintoehdotukseen vastaamiseen – valtakunnansovittelija: "Jännittävää"

10:10
Uutisissa aiemmin: Kuuman lakkotalven ensimmäistä isoa sopimusta sovitellaan – saadaanko työkiistaan sopua?

Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto ovat saaneet lisäaikaa vastata valtakunnansovittelijan sovintoehdotukseen. Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala kertoi asiasta toimistollaan Helsingin Bulevardilla.

Piekkala ei sanonut, tuleeko eilen jätettyyn sovintoehdotukseen muutoksia. Osapuolet tapaavat uudestaan huomenna. Tarkkaa aikaa tapaamiselle ei ole lyöty vielä lukkoon.

– Se varmaan huomisen päivän aikana selviää, työntekijöitä edustavan Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoi tapaamisen ajankohdasta.

Aallon mukaan osapuolet eivät aio keskustella keskenään enää torstai-illan aikana.

Kyseessä oli toinen esittely osapuolten välisessä työehtosopimuskiistassa. Teollisuusliitto hylkäsi aiemman sovintoehdotuksen joulukuun alussa, koska ehdotetut palkankorotukset olivat liiton mielestä täysin riittämättömiä.

–  Lisäaika käytetään siihen, että pyrimme kääntämään nyt kaikki kivet sen eteen, että olisiko vastaus mahdollista saada lähipäivinä aikaiseksi, mutta ei se varmaa vielä ole, Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle sanoi.

Aiemmin valtakunnansovittelijana toiminut Helle vastasi toimittajille, ettei lisäajan myöntäminen ole ennenkuulumaton ratkaisu.

– Kyllä niin on tapahtunut ennenkin. Me teemme töitä sen eteen, että ratkaisut saataisiin aikaiseksi.

"Tärkeää saada päänavaus aikaiseksi"

Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden ratkaisua pidetään koko liittokierroksen päänavaajana, joka viitoittaa muiden neuvottelupöytien palkankorotustasoa.

– Suomen työmarkkinat ovat aika haastavassa tilanteessa. Olisi erittäin tärkeää saada päänavaus aikaiseksi, Helle kommentoi lisäajan merkitystä.

Helle on toivonut, että ratkaisu työkiistaan löydettäisiin tällä viikolla. Hänen mukaansa osapuolet ovat lähentyneet toisiaan, mutta tilanne ei ole helppo. Koska ehdotukseen ei ole jätetty vastausta, valtakunnansovittelija tai kiistan osapuolet eivät kommentoi ehdotuksen sisältöä.

Osapuolten erimielisyys liittyy palkankorotuksen tasoon. Teollisuusliiton Aalto on aiemmin sanonut, että muusta sopimuksen sisällöstä osapuolet ovat melko yksimielisiä.

Järjestöt olivat koolla jättämässä vastauksia poikkeuksellisen pitkään. Tapaaminen kesti tunnin verran. Valtakunnansovittelija Piekkala kuvaili tilannetta niukkasanaisesti ennen tapaamista.

– Jännittävää, sovittelija sanoi toimittajille toimistollaan.  

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja