Mainos

Teollisuus haluaa lisää itäsähköä

Suomen raskas teollisuus haluaisi lisätä sähkön tuontia Venäjältä. Vihrän liiton puheenjohtaja Tarja Cronberg viittaa näkemyksiin, joiden mukaan Venäjän demokratiakehitys saattaa olla arvaamatonta.

Helsingin Sanomien mukaan Outokummun johtama teollisuusyhtiöiden ryhmä on toimittanut kauppa -ja teollisuusministeriölle kirjelmän, joka puoltaa suurkaapelin vetämistä Venäjältä Kotkaan.

Uuden kaapelin kautta voitaisiin tuoda sähköä suurehkon ydinvoimalan tuotannon verran eli noin tuhat megawattia. Lisäsähkö voisi laskea sähkön hintaa kymmenellä prosentilla.

Suomen kantaverkosta vastaava Fingrid vastustaa hanketta jyrkästi.

Cronberg selvittäisi energian tuontiriippuvuuden

Vihreän liiton puheenjohtaja Tarja Cronberg ei halua lisätä sähkön tuontia Venäjältä. Cronbergin mielestä Suomen pitäisi laatia energiaturvallisuutta koskeva strategia, jossa selvitettäisiin, mitä huomattava energiariippuvuus Venäjästä merkitsee.

Cronberg muistutti TV1:n Lauantaiseura -ohjelmassa, että kaikki Suomen käyttämä maakaasu tulee Venäjältä. Sieltä tuodaan myös 80 prosenttia öljystä ja suuri osa uraanista.

Cronberg uskoi Venäjän tarvitsevan tulevaisuudessa itse nykyistä enemmän energiaa. Maalla on myös strategisempia kumppaneita kuin Suomi. Tämän vuoksi ei ole mitenkään sanottu, että energiaa aina saadaan Venäjältä.

Cronberg viittasi myös näkemyksiin, joiden mukaan Venäjän demokratiakehitys saattaa olla arvaamatonta.

Vihreiden puheenjohtaja vierastaa lisäksi tuontisähkön tuottamistapaa. Hänen mielestään Suomessa pitäisi kehittää kotimaisen uusiutuvan energian käyttöä.

- Metsäteollisuus on aktiivisesti vastustanut puun energiakäyttöä ja todennut, että silloin heidän raaka-aineensa saanti vaikeutuu ja hinta ehkä nousee, Cronberg korosti. Hän lisäisi puun käyttöä mm. hakkeena ja pelletteinä. Puuta voidaan tulevaisuudessa myös kaasuttaa ja käyttää polttoaineena.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.