Mainos

Teloituksista raivostuneet iranilaismielenosoittajat hyökkäsivät Saudi-Arabiaa vastaan

Saudi-Arabian suurlähetystöä ja konsulaattia vastaan on hyökätty Iranissa.  

Pääkaupungissa Teheranissa joukko vihaisia mielenosoittajia kerääntyi Saudi-Arabian lähetystön luokse. Osa heistä pääsi tunkeutumaan rakennukseen, kunnes poliisi sai tilanteen rauhoitettua.  

Mielenosoittajien heittämät polttopullot ehtivät myös sytyttää lähetystön osin palamaan.  

– Tulipalo on tuhonnut lähetystön sisätilat. Poliiseja on kaikkialla ja he ovat hajottaneet mielenosoituksen sekä pidättäneet joitain ihmisiä, silminnäkijä kertoo.  

Levottomuuksia puhkesi myös Iranin toiseksi suurimmassa kaupungissa Mashhadissa, missä mielenosoittajat sytyttivät tuleen Saudi-Arabian konsulaatin. Palon aiheuttamien tuhojen laajuus ei ole tiedossa.  

Iranin ulkoministeriö on vedonnut mielenosoittajiin, jotta he pidättäytyisivät enemmistä hyökkäyksistä.  

Mielenosoittajat raivostuivat siitä, että Saudi-Arabia teloitti eilen shiialaisen uskonoppineen Nimr al-Nimrin yhdessä 46 muun ihmisen kanssa. Iranilaisista yli 90 prosenttia on shiioja. Teloitus on suututtanut shiiat myös muualla Lähi-idässä.

Syyttävät toisiaan terrorismin tukemisesta  

Teloitetut tuomittiin radikaalin takfiri-ideologian kannattamisesta, terroristijärjestöihin liittymisestä ja rikollisten suunnitelmien toteuttamisesta. Nimr oli myös mukana nostattamassa hallituksen vastaisia protesteja Saudi-Arabian itäosassa vuonna 2011.  

Iran sanoi, että Saudi-Arabia vastaa hallintonsa arvosteluun sorrolla ja teloituksilla. Shiiat ovat uskonnollinen vähemmistö sunnimuslimien hallitsemassa Saudi-Arabiassa. Monet katsovat joutuvansa syrjityiksi.  

Iran myös syytti Saudi-Arabiaa terrorismin tukemisesta. Saudi-Arabia vastasi samalla mitalla.  

– Iranin pitäisi viimeisenä syyttää muita terrorismin tukemisesta. Iranin valtio tukee terrorismia, ja YK ja monet muut maat ovat tuominneet sen siitä. Iran ei häpeä saarnata muille ihmisoikeuksista, vaikka se teloitti viime vuonna satoja kansalaisiaan ilman laillisia syitä, Saudi-Arabia ryöpyttää.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.