Shiiat suuttuivat Saudi-Arabialle uskonoppineen teloittamisesta – "Joutuu maksamaan tästä kalliisti"

Iranin ulkoministeriö varoittaa, että Saudi-Arabia joutuu maksamaan kalliisti shiialaisen uskonoppineen teloittamisesta. Iran on useamman kerran kehottanut Saudi-Arabiaa armahtamaan Nimr al-Nimrin, jonka teloittamisesta ilmoitettiin aiemmin tänään.

Nimr oli yksi 47:stä teloitetusta, ilmoitti Saudi-Arabian sisäministeriö.

– Saudi-Arabia tukee terroristijärjestöjä ja ääriliikkeitä, mutta vastaa kotimaisiin vastalauseisiin sorrolla ja teloituksilla. Saudi-Arabian hallitus joutuu maksamaan tästä politiikastaan kalliisti, sanoi ministeriön tiedottaja Hossein Jaber Ansari.

Ansari sanoi Iranin tuomitsevan teloituksen ja luonnehti Saudi-Arabian politiikkaa vastuuttomaksi ja varomattomaksi.

Nimr oli mukana nostattamassa hallituksen vastaisia mielenosoituksia Saudi-Arabian itäosassa vuonna 2011. Saudi-Arabian shiialainen vähemmistö katsoo joutuvansa maassa syrjityksi.

Nimrin veli, Mohammad al-Nimr, kehotti shiioja osoittamaan mieltään rauhanomaisesti.

Suuttumusta myös Irakissa

Teloitus nostatti vastalauseita myös Irakissa. Irakin shiialaisen Dawa-puolueen parlamenttiryhmän puheenjohtaja Khalaf Abdelsamad vaati Saudi-Arabian Bagdadin-lähetystön sulkemista ja suurlähettilään karkottamista. Dawaan kuuluvat sekä Irakin nykyinen että edellinen pääministeri. 

– Nimrin teloitus saa vakavat seuraamukset ja johtaa Al-Saudin suvun (Saudi-Arabian kuningashuoneen) valtakauden loppuun, Abdelsamad sanoi.

Suurlähetystö avattiin uudelleen joulukuussa, neljännesvuosisadan tauon jälkeen. Diplomaattisuhteet katkesivat ensimmäisen Persianlahden sodan aikoihin, kun Irak miehitti Kuwaitin. 

Lue myös:

    Uusimmat