Mainos

Iranin korkein johtaja: Jumala rankaisee Saudi-Arabiaa teloituksista

Iranin korkein johtaja, ajatollah Ali Khamenei varoittaa Saudi-Arabiaa Jumalan rangaistuksesta.

Khamenein mukaan Saudi-Arabialle tulee seuraamuksia siitä, että se teloitti shiialaisen uskonoppineen. Khamenei kutsui Nimr al-Nimriä marttyyriksi. Nimr oli yksi 47 kuolemaantuomitusta, jotka Saudi-Arabia teloitti eilen.  

– Tämä oppinut ei yllyttänyt ihmisiä tarttumaan aseitaan eikä juonitellut, vaan esitti vain julkista arvostelua, joka perustui hänen hartaaseen uskoonsa, Khamenei sanoo.  

Khamenein mukaan Nimrin teloittaminen oli Saudi-Arabian hallitukselta poliittinen virhe.  

– Jumala ei anna anteeksi, hän varoittaa.  

Teloitus kirvoitti rajuja mielenosoituksia shiiaenemmistöisessä Iranissa, missä Saudi-Arabian suurlähetystö ja konsulaatti sytytettiin tuleen. Viranomaisten mukaan 40 ihmistä on pidätetty mellakoiden jälkeen. Silminnäkijöiden mukaan mielenosoittajien heittämistä polttopulloista syttynyt tulipalo on tuhonnut lähetystön sisätilat.  

Saudi-Arabia kutsui Iranin suurlähettilään puhutteluun vastalauseena hyökkäyksille.

1:54

Yhdysvallat huolissaan  

Yhdysvallat pelkää, että teloitus voi lisätä uskonryhmien välisiä jännitteitä Lähi-idässä.

Yhdysvallat kehottaa alueen maiden johtajia lisäämään ponnisteluja jännitteiden vähentämiseksi. Teloitus on suututtanut shiiat myös muualla Lähi-idässä.  

– Olemme erityisesti huolissamme siitä, että shiialaisen uskonoppineen ja poliittisen aktivistin Nimr al-Nimrin teloitus uhkaa lisätä uskonryhmien välisiä jännitteitä aikana, kun niitä pitäisi kiireellisesti vähentää, Yhdysvaltojen ulkoministeriö sanoo.  

Yhdysvallat myös kehottaa Saudi-Arabiaa hyväksymään toisinajattelijoiden rauhanomaiset mielenilmaukset.

Nimr oli mukana nostattamassa hallituksen vastaisia protesteja Saudi-Arabian itäosassa vuonna 2011. Hänet teloitettiin 46 muun ihmisen kanssa radikaalin takfiri-ideologian kannattamisesta, terroristijärjestöihin liittymisestä ja rikollisten suunnitelmien toteuttamisesta.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.