Mainos

Islamintuntijat: Saudi-Arabian ja Iranin välit kiristyvät

Iran raivostui lauantaina shiilaisen uskonoppineen teloituksesta Saudi-Arabiassa. Ruotsalaisen islamintuntijan Jan Hjärpen mukaan Nimr al-Nimrin teloitus kiristää väistämättä Iranin ja Saudi-Arabian välejä. Maat ovat viime aikoina yrittäneet parantaa suhteitaan.

Saudi-Arabia kertoi teloittaneensa kaikkiaan 47 terrorismista tuomittua, näiden joukossa myös saudihallintoa voimakkaasti arvostelleen Nimr al-Nimrin. Iranin ulkoministeriö varoitti, että Saudi-Arabia joutuu maksamaan teostaan kalliin hinnan.

 Uskonoppineen teloitus kirvoitti vihaisia reaktioita myös Irakista. Shiialaisen Dawa-puoleen parlamenttiryhmän johtaja kehotti Irakin hallitusta karkottamaan Saudi-Arabian suurlähettilään ja teloittamaan irakilaisista vankiloista kaikki "sauditerroristit".

Shiiat ovat uskonnollinen vähemmistö sunnimuslimien hallitsemassa Saudi-Arabiassa. Monet katsovat joutuvansa syrjityiksi. Teloitus kirvoitti kehotuksia uusiin protesteihin, mutta Nimrin veli tyynnytteli ihmisiä.

– Tämä vihastuttaa Saudi-Arabian shiianuoret, mutta me vastustamme väkivaltaa ja yhteenottoja viranomaisten kanssa, Mohammed al-Nimr sanoi.

Nimr al-Nimr oli keskeisessä roolissa shiiojen hallituksen vastaisissa mielenosoituksissa, jotka puhkesivat Saudi-Arabian itäosassa vuonna 2011. Hänet pidätettiin vuonna 2012 syytettynä kapinanlietsonnasta.

Teloitettavien määrä nousussa

Islamintuntija Jan Hjärpen mielestä ei ole yllättävää, että Saudi-Arabia päätyi teloittamaan Nimrin. Maan johdon olisi vaikea olla panematta toimeen tuomioistuimen päätöstä.

– Saudi-Arabia perustaa hallintonsa oikeutuksen sille, että se edustaa oikeaoppista tulkintaa islamilaisesta oikeudesta. Uskonnollisen tuomioistuimen päätöksen syrjäyttäminen merkitsisi legitimiteetin joutumista kyseenalaiseksi.

Hjärpen mukaan Saudi-Arabia joutuu tavallaan oman propagandansa vangiksi. Maalla on tapana korostaa, ettei se kuuntele ulkopuolisten neuvoja ja toiveita.

Teloitut tuomittiin radikaalin takfiri-ideologian kannattamisesta, terroristijärjestöihin liittymisestä ja rikollisten suunnitelmien toteuttamisesta. Enemmistö heistä oli sunneja, jotka tuomittiin osallisuudesta al-Qaidan järjestämiin hyökkäyksiin vuosikymmen sitten. Joukossa oli yksi Egyptin ja yksi Tshadin kansalainen.

Saudi-Arabia teloitti viime vuonna ainakin 157 ihmistä, mikä ihmisoikeusjärjestöjen mukaan on suurin määrä 20 vuoteen. Määrä lähti kasvuun kuningas Salmanin noustua valtaan vuosi sitten.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja