Mainos

USA huolissaan uskonryhmien jännitteistä Saudi-Arabian suurteloitusten vuoksi

Yhdysvallat pelkää, että shiialaisen uskonoppineen teloitus Saudi-Arabiassa voi lisätä uskonryhmien välisiä jännitteitä Lähi-idässä.

Yhdysvallat kehottaa alueen maiden johtajia lisäämään ponnisteluja jännitteiden vähentämiseksi.  

Sunnienemmistöinen Saudi-Arabia teloitti eilen shiiamuslimien merkittävän uskonoppineen Nimr al-Nimrin. Teloitus on jo kirvoittanut rajuja mielenosoituksia shiiaenemmistöisessä Iranissa, missä Saudi-Arabian suurlähetystö ja konsulaatti sytytettiin tuleen.  

Teloitus on suututtanut shiiat myös muualla Lähi-idässä.  

– Olemme erityisesti huolissamme siitä, että shiialaisen uskonoppineen ja poliittisen aktivistin Nimr al-Nimrin teloitus uhkaa lisätä uskonryhmien välisiä jännitteitä aikana, kun niitä pitäisi kiireellisesti vähentää, Yhdysvaltojen ulkoministeriö sanoo.  

Yhdysvallat myös kehottaa Saudi-Arabiaa hyväksymään toisinajattelijoiden rauhanomaiset mielenilmaukset. Nimr oli mukana nostattamassa hallituksen vastaisia protesteja Saudi-Arabian itäosassa vuonna 2011. Hänet teloitettiin 46 muun ihmisen kanssa radikaalin takfiri-ideologian kannattamisesta, terroristijärjestöihin liittymisestä ja rikollisten suunnitelmien toteuttamisesta.  

Iran pyysi mielenosoittajia lopettamaan hyökkäykset  

Iranin ulkoministeriö on vedonnut mielenosoittajiin, jotta he pidättäytyisivät enemmistä hyökkäyksistä.  

Aiemmin pääkaupungissa Teheranissa joukko vihaisia mielenosoittajia kerääntyi Saudi-Arabian lähetystön luokse. Osa heistä pääsi tunkeutumaan rakennukseen, kunnes poliisi sai tilanteen rauhoitettua.  

Mielenosoittajien heittämät polttopullot ehtivät myös sytyttää lähetystön osin palamaan.  

– Tulipalo on tuhonnut lähetystön sisätilat. Poliiseja on kaikkialla, ja he ovat hajottaneet mielenosoituksen sekä pidättäneet joitain ihmisiä, silminnäkijä kertoo.   
Levottomuuksia puhkesi myös Iranin toiseksi suurimmassa kaupungissa Mashhadissa, missä mielenosoittajat sytyttivät tuleen Saudi-Arabian konsulaatin. Palon aiheuttamien tuhojen laajuus ei ole tiedossa. 

Syyttävät toisiaan terrorismin tukemisesta  

Iranin mukaan sunnienemmistöinen Saudi-Arabia vastaa hallintonsa arvosteluun sorrolla ja teloituksilla. Monet shiiat katsovat joutuvansa syrjityiksi maassa.  

Iran myös syytti Saudi-Arabiaa terrorismin tukemisesta. Saudi-Arabia vastasi samalla mitalla.  

– Iranin pitäisi viimeisenä syyttää muita terrorismin tukemisesta. Iranin valtio tukee terrorismia, ja YK ja monet muut maat ovat tuominneet sen siitä. Iran ei häpeä saarnata muille ihmisoikeuksista, vaikka se teloitti viime vuonna satoja kansalaisiaan ilman laillisia syitä, Saudi-Arabia ryöpytti.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.