Telakkateollisuus antoi superruiskeen Suomen taloudelle

Teknologiateollisuuden ekonomisti muistuttaa, että pitkän aikavälin kasvun tae on rohkeus investoida.

Teollisuuden uusien tilausten arvo pomppasi toukokuussa lähes 70 prosenttia korkeammalle tasolle kuin vuotta aiemmin. Harppauksen kokoluokasta kertoo jotain se, että Tilastokeskus ei ole aiemmin kertonut vastaavasta vuosimuutoksesta.

Metalliteollisuuden kasvu oli lähes sadassa prosentissa. Hurjiin kasvulukuihin vaikuttavat muun muassa toukokuiset suuret laivatilaukset, jotka rantautuivat Turun telakalle.

Tilastokeskus muistuttaa, että kuukausivaihteluihin vaikuttavat juuri supertilaukset, jotka kohdistetaan tilastoitavalle kuukaudelle sellaisenaan. Valoisalta näyttää tästäkin huolimatta.

– Kyllä se siltä vihdoinkin näyttää, että kasvun tiellä ollaan, kun teollisuustuotantokin on kasvussa, yliaktuaari Kari Rautio Tilastokeskuksesta arvioi.

Koko teollisuuden tuotanto oli toukokuussa 4,2 prosenttia suurempi kuin viime vuoden toukokuussa.

Tämän lisäksi koko alkuvuosi näyttää hyvältä. Tammi-toukokuussa teollisuuden tilaukset kasvoivat 21,9 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Tuotannon kasvu vaatii investointeja

Teknologiateollisuuden mukaan sen jäsenistö uskoo hyvän alkuvuoden vauhdin jatkuvan.

– Vuoden ensimmäinen neljännes näytti, että kehitystä tapahtuu laajalla rintamalla, eikä meillä ole tietoa, että toinen neljännes toisi tähän olennaista muutosta. Arvio on, että sama tahti jatkuu, arvioi Teknologiateollisuuden ekonomisti Petteri Rautaporras.

Vaikka vire on hyvä, Rautaporras muistuttaa investointien tärkeydestä. Jo tällä hetkellä teollisuuden yritykset käyvät kapasiteetin ylärajoilla, yli 85 prosentissa.

– Tämä detalji huolestuttaa. Se tarkoittaa, ettei volyymiä pystytä enää paljoakaan kasvattamaan tällä kapasiteetilla. Jos ja kun kasvua ylläpidetään, se vaatii reilusti investointeja, Rautaporras pohtii.

Ekonomisti huomauttaa, että ennusteet tulevien vuosien kasvulle ovat hyvin maltillisia, jopa puolet tämän vuoden 2–3 prosentin kasvusta.

– Ongelmat eivät ole vielä ohi. Niin työmarkkinoilla kuin yhteiskunnassa tarvitaan vielä paljon fiksuja ratkaisuja, jotta voimme puhua pidemmän aikavälin vakaasta kasvusta, Rautaporras muistuttaa. 

Lue myös:

    Uusimmat