Teknologiateollisuus huolestui: Vientiyritysten tilanne uhkaa heiketä – "Jotain vakavampaakin voi olla edessämme"

Suomen talous on loppuvuoden taantumassa – toimittajamme Maria Nykänen kertoo, milloin odotetaan käännettä parempaan 1:52
Suomen talous on loppuvuoden taantumassa – milloin käänne parempaan?

Teknologiateollisuus kertoo, että alan kysyntä on heikentynyt selvästi ja ensi vuoden näkymät ovat huolestuttavia. 

Uusien tilausten arvo oli heinä-syyskuussa 30 prosenttia pienempi kuin viime vuoden vastaavalla ajanjaksolla. Edelliseen neljännekseen verrattuna tilausten arvo oli 24 prosenttia pienempi.

–  Jäsenyritysten tilanne ennakoi talvelle ja alkukeväälle merkittäviä haasteita. Yrityksillä on onneksi vielä aiempaa perua olevat vahvat tilauskannat ja ne kannattelevat tuotantoa toistaiseksi. Jollei kysyntä ala kuitenkaan osoittaa piristymisen merkkejä, uhkaa vientiyritysten tilanne heikentyä ensi vuoden puolella selvästi, sanoo johtaja, pääekonomisti Petteri Rautaporras tiedotteessa.

Uusien tilausten arvo alkoi heiketä jo tämän vuoden alussa ja on heikentynyt jatkuvasti sen jälkeen. Koko tilauskannan arvo oli syyskuun lopussa neljä prosenttia pienempi kuin kesäkuun lopussa ja 13 prosenttia pienempi kuin vuoden 2022 syyskuussa.

Suurimmalla toimialalla eli kone- ja metalliteollisuudessa uusien tilausten arvo oli heinä-syyskuussa peräti 40 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin.

Osa yrityksistä jo vaikeuksissa

Tilausten hupeneminen ennakoi myös työllisyysvaikutuksia. Teknologiateollisuuden yritykset ennakoivat, että myös työllisyys heikkenee selvästi, ellei kysyntä ala piristyä. Alan yrityksissä oli syyskuun lopulla töissä 335 000 ihmistä. Lomautettuna oli syyskuun lopulla 9 500 työntekijää.

Rautaportaan mukaan tilanteen heikentyminen vaikuttaa toistaiseksi olevan osa normaalia suhdannekiertoa.

– Vielä ei sentään kannata julistaa talouden kriisiä tai vakavaa lamaa. Nyt havaittua erittäin heikkoa tilauskertymää neljänneksen aikana voi kuitenkin pitää vähintäänkin varoituksena siitä, että jotain vakavampaakin voi olla edessämme, Rautaporras toteaa.

Erot yritysten välillä ovat kasvaneet. Osa yrityksistä on jo erittäin suurissa vaikeuksissa, kun taas osalla menee vielä hyvin.

Rautaportaan mukaan taloudella on yhä kaikki edellytykset lähteä jälleen kasvuun, kun inflaatio taittuu ja korkonäkymät vakiintuvat ja kääntyvät jossakin vaiheessa laskeviksi.

– Globaalin talouden riskilista on kuitenkin pitkä, ja riskien mahdollisen toteutumisen vaikutukset suuria. Ensi talvi tulee näyttämään, mihin suuntaan talous Suomessa lähiajoiksi kääntyy.

Lue myös:

    Uusimmat