Tekoälyvallankumous kiritti Microsoftin ja Googlen bisneksiä – "Olemme siirtyneet tekoälyn laajamittaiseen soveltamiseen"

Yhdysvaltalaisen teknologiajätti Microsoftin liikevaihto on ylittänyt analyytikoiden odotukset viime vuoden viimeisellä neljänneksellä. Yhtiö kertoi tiistaina, että yhtenä liikevaihdon kirittäjänä toimi tekoälyyn perustuvien toimintojen kysynnän kasvu.

Yhtiön liikevaihto nousi noin 62 miljardiin dollariin eli reiluun 57 miljardiin euroon. Se on noin 18 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin samalla vertailujaksolla.

Analyytikoiden arvioissa Microsoftin liikevaihdon odotettiin olevan 61 miljardin dollarin lukemissa.

– Olemme siirtyneet tekoälystä puhumisesta tekoälyn laajamittaiseen soveltamiseen, Microsoftin toimitusjohtaja Satya Nadella sanoi tiedotustilaisuudessa.

Yhtiön tulos loka–joulukuussa ylitti niin ikään analyytikoiden arviot. Jättiyhtiö kirjautti 21,9 miljardia dollaria, kun analyytikot odottivat tuloksen jäävän alle 21 miljardiin dollariin.

Merkittävin yksittäinen tekijä oli Microsoftin Azure-pilvipalveluiden tuoton kehitys jopa 30 prosentilla viimeisellä neljänneksellä. Taustalla tässäkin on yhtiön mukaan tekoälyn jatkuvasti laajentuva kysyntä.

Ohitti arvossa Applen

Tekoälyvallankumoukseksi kuvailtu Microsoftin kehitystyö on tehnyt siitä maailman suurimman teknologiayhtiön ohi Applen. Microsoftin arvoksi on arvioitu yli 3 biljoonaa dollaria.

Yhtiön osakekohtainen hinta on noussut järisyttävät 70 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Microsoftin suurostos pelimaailmassa saatiin myös päätökseen viime vuoden lopussa. Yhtiö osti Call of Duty -pelistä tutun Activision Blizzardin. Kaupan myötä Microsoftista tuli pelialan kolmanneksi suurin toimija maailmassa. Samaan aikaan yhtiö irtisanoi noin 1 900 pelipuolensa työntekijää.

Tekoäly luo pankkihuijauksista entistä katalampia: Mihin on syytä varautua? 9:40
Tekoäly luo pankkihuijauksista entistä katalampia: Mihin on syytä varautua?

Myös Google hyötyi tekoälybuumista

Googlen emoyhtiö Alphabet kertoo sen voittojen kasvaneen viime vuoden viimeisellä neljänneksellä tekoälyn ansiosta.

Alphabetin liikevoitto oli 20,7 miljardia dollaria, eli hieman alle 20 miljardia euroa, liikevaihdon ollessa reilut 86 miljardia dollaria. Yhtiön tulosta vauhdittivat videoiden jakoalusta Youtube ja toisaalta pilvipalvelut, jotka Alphabetin mukaan hyötyivät tekoälyn kehityksestä.

Google-mainokset tuottivat loka–joulukuussa yhtiön tulostiedotteen mukaan 65,5 miljardia dollaria eli noin 60,4 miljardia euroa. Edellisvuonna vastaavaan aikaan summa oli 59 miljardia dollaria.

Youtuben mainostulot vuoden viimeisellä neljänneksellä olivat 9,2 miljardia dollaria. Vuotta aiemmin vastaavan ajanjakson mainostulot olivat 8 miljardia dollaria, eli kasvua tuli yli miljardi.

Googlen pilvipalveluiden yksikkö toi emoyhtiölle niin ikään 9,2 miljardin tulot, joissa kasvua oli vuotta aiemmasta yli 2 miljardia dollaria.

Alphabet saattaa hyvästä tuloksesta huolimatta olla edessä irtisanomisia. Yhtiön toimitusjohtaja Sundar Pichai varoitti aiemmin tässä kuussa, että hakukonejätin uudistuvien prioriteettien, kuten tekoälyn, myötä työpaikkojen vähennyksiä on luvassa.

– Nämä irtisanomiset eivät ole samassa suuruusluokassa kuin viime vuonna, Pichai sanoi AFP:n mukaan työntekijöille lähetetyssä sähköpostissa.

Vuosi sitten Alphabet irtisanoi 12 000 työntekijäänsä.

Tekoäly tarkkailussa Yhdysvalloissa

Yhdysvaltain kauppakomissio FTC on aloittanut selvityksen Googlen, Amazonin ja Microsoftin sijoituksista tekoäly-yrityksiin.

Selvityksen tarkoituksena on varmistaa, että valvonta pysyy selvillä tekoälyn kehityskuluista ja pystyy estämään suuria toimijoita sulkemasta kilpailijoita tekoälymarkkinoilta.

–  Selvitämme muodostavatko IT-alaa hallitsevien yritysten sijoitukset ja kumppanuussuhteet riskin tyrehdyttää innovaatiot ja tasapuolisen kilpailun, FTC:n pääjohtaja Lina Khani sanoi.

Yksi suurimmista huolenaiheista on se, että sisältöä tuottavat generatiiviset tekoälyt tarvitsevat valtavan määrän laskentatehoa, jota ei käytännössä pysty tuottamaan kuin suuret teknologiayritykset. 

Käyttöohje voi olla tekoälyn kääntämää tajunnanvirtarunoutta tai pienen pientä piperrystä – kuinka vakavasta asiasta on kyse? 10:08
Käyttöohje voi olla tekoälyn kääntämää tajunnanvirtarunoutta tai pienen pientä piperrystä – kuinka vakavasta asiasta on kyse?

Lue myös:

    Uusimmat