Microsoft ohitti Applen maailman arvokkaimpana yrityksenä

Ohjelmistoyhtiö Microsoft on ohittanut teknologiajätti Applen maailman arvokkaimpana yrityksenä, kertoo Wall Street Journal (WSJ).

Lehden mukaan Microsoftin markkina-arvo nousi torstaina lähes 2 900 miljardiin dollariin.

Financial Timesin (FT) mukaan sijoittajien innostus generatiivisen tekoälyn uudesta aallosta on ruokkinut Microsoftin osakekurssia.

Microsoft on suositun ChatGPT-tekoälyohjelman kehittäneen OpenAI-yhtiön suurin tukija. Apple taas ei ole samaan tapaan hyötynyt tekoälyhuumasta, ja samaan aikaan huolet iPhone-myynnin heikkenemisestä ovat painaneet sen osakkeita alaspäin vuoden ensimmäisinä päivinä.

Microsoftin kurssi on noussut noin 65 prosenttia viimeisen 12 kuukauden aikana, kun taas Applen vastaava lukema on jäänyt noin 39 prosenttiin.

Etätyöskentely nosti hetkellisesti ohi

Apple ja Microsoft ovat kilpailleet keskenään 1980-luvulta lähtien. Tuolloin Steve Jobsin ja Steve Wozniakin perustama Apple syytti Microsoftin Bill Gatesia siitä, että Microsoft on varastanut Windows-tietokoneohjelmistoon Applen Macintosh-ohjelmiston ulkoasun. 

Apple hävisi Windowsiin kohdistuneen oikeudenkäynnin 1990-luvun alussa, mikä avasi FT:n mukaan Microsoftille mahdollisuuden hallita tietokonemarkkinoita vuosikymmeniä.

iPhonen suosion myötä Applen markkina-arvo kuitenkin kiri Microsoftin kiinni ja ohitti sen vuonna 2010. Applen kärkipaikka piti useita vuosia, kun Microsoft kamppaili mobiiliin tietotekniikkaan siirtymisen kanssa.

Microsoft sivuutti Applen markkinakuninkaana hetkellisesti koronavuosina 2020 ja 2021, jolloin etätyöskentely lisääntyi merkittävästi. Microsoftin vahvuus pilvipalveluissa teki sen liiketoiminnasta kestävämpää etätyöskentelyn nousukaudella samalla kun Applen iPhone-tuotanto kärsi tehtaiden sulkemisista ja toimitusongelmista.

 

Lue myös:

    Uusimmat