Microsoft ja Googlen emoyhtiö takoivat mahtitulokset – näin miljardivoitot syntyivät

Tekoälyteknologia saa juontajan puhumaan eri kielillä 10:40
Tekoälyteknologia saa juontajan puhumaan eri kielillä.

Ohjelmistöjätti Microsoftin tulos oli heinä-syyskuussa noin 22,3 miljardia dollaria, yhtiö kertoo. Tulos kasvoi noin 27 prosentilla edeltävän vuoden vastaavaan ajanjaksoon nähden.

Yhtiön tulos ylitti odotukset, ja yhtiön osakkeiden arvo nousi 4,6 prosenttia jälkikaupassa.

Myös yhtiön 56,5 miljardin dollarin liikevaihto oli odotettua suurempi. Liikevaihto kasvoi vuoden takaisesta noin 6,4 miljardilla.

Microsoftin vahvan tuloksen taustalla on muun muassa yhtiön vahvuus pilvipalveluiden saralla. Avainasemassa on Azure-pilvipalvelu, joka kilpailee Amazonin AWS:n ja hakukonejätti Googlen oman Google Cloudin kanssa.

Tuoreimmalla neljänneksellä Azuren ja muiden yhtiön pilvipalveluiden liikevaihto kasvoi 29 prosenttia vuoden takaisesta. Kasvua oli hieman enemmän kuin huhti-kesäkuun aikana.

Microsoftin toimitusjohtajan Satya Nadellan mukaan yhtiö lisää tekoälyä nopeasti muun muassa jokaiselle teknologian tasolle ja jokaiseen liiketoimintaprosessiin, jotta yhtiö voisi parantaa asiakkaidensa tuottavuutta.

Yhtiön tuorein tulosraportti julkistettiin puolisentoista viikkoa sen jälkeen, kun Microsoft sai vihdoin vietyä maaliin kymmenien miljardien dollarien suuruisen yrityskauppansa peliyhtiö Activision Blizzardista, jonka videopelien joukkoon kuuluu muun muassa suosittu toimintapelisarja Call of Duty.

Alphabet: 19,7 miljardia voittoa

Hakukonejätti Googlen emoyhtiö Alphabet teki heinä-syyskuussa noin 19,7 miljardia dollaria voittoa, yhtiö kertoo. Lukema on lähes kuusi miljardia dollaria suurempi edellisvuoden vastaavan neljänneksen tulokseen verrattuna.

Alphabetin liikevaihto oli noin 76,7 miljardia dollaria, kun vuosi sitten vastaava summa oli noin 69,1 miljardia.

Yhtiön positiivisen tuloksen taustalla ovat mainoksista, videopalvelu Youtubesta ja pilvipalveluista saadut tuotot.

Alphabet ylitti markkinaodotukset, mutta vankasta tuloksesta huolimatta yhtiön osakkeen hinta sukelsi jälkikaupassa yli viisi prosenttia.

–  Olen tyytyväinen taloudelliseen tulokseemme sekä tuotekehityksemme vauhtiin tällä vuosineljänneksellä, Alphabetin toimitusjohtaja Sundar Pichai sanoi tulostiedotteessa.

Pichain mukaan Alphabet keskittyy edelleen tekemään tekoälystä hyödyllisempää kaikille. Toimitusjohtaja lupaili jännittävää edistystä tällä saralla.

Google jätättää Microsoftia tekoälyssä

Kuluttajat ja sijoittajat ovat seuranneet innokkaasti, kuinka yritykset hyödyntävät tekoälyä. Googlea, Microsoftia ja OpenAI:ta on pidetty johtajina kyseisen teknologian osalta.

Alphabetin on kuitenkin nähty jätättävän Microsoftia ja on esiintynyt kysymyksiä siitä, kykeneekö Googlen hakukone kestämään tekoälyn kehittymistä.

Microsoft on lisännyt omaan Bing-hakukoneeseensa tekoälyominaisuuksia, mutta Googlen hakukone ei ole tähän mennessä kokenut vielä todellista uhkaa mahdollisten kilpailijoidensa suunnalta. Googlella on edelleen hallussaan noin 90 prosenttia maailman markkinoista.

Kuten useimpien suurten teknologiayritysten, Googlen osakekurssit nousivat jyrkästi vuonna 2023, kun sijoittajat odottivat tekoälyn tuovan uutta liikevaihtoa ja avaavan uusia markkinoita.

Näin tavallinen kansalainen saa tekoälystä hyvän rengin 10:03
Näin tavallinen kansalainen saa tekoälystä hyvän rengin.

Pilvipalvelut mainontaa vaikeampaa liiketoimintaa

Markkinatutkimusyhtiö Insider Intelligencen analyytikko Max Willensin mukaan pilvipalveluihin liittyvä tietotekniikka on paljon vaikeampaa liiketoimintaa kuin mainonta. Googlella on hänen mukaansa myös vastassa kovaa kilpailua pilvipalveluiden puolella.

– On osoitus Googlen määräävästä markkina-asemasta hakujen ja mainosten puolella, että se voi päihittää tulosarviot ja silti saada osakkeensa putoamaan välittömästi sen jälkeen, Willens sanoi.

Vaikka Google saattaa pitkällä aikavälillä onnistua tienaamaan tekoälyllä, yhtiön pilvipalveluyksikkö ei pysty Willensin mukaan nykyisellään tyydyttämään sijoittajia.

Tekoälyä palveluihinsa yhdistävän Alphabetin pilvipalveluosaston liikevaihto oli päättyneellä vuosineljänneksellä 8,4 miljardia dollaria. Vuotta aiemmin vastaavana ajanjaksona samaisen osaston liikevaihto oli 6,7 ​​miljardia dollaria.

Lue myös:

    Uusimmat