Tekoäly ennusti koronaepidemian paljon ennen viranomaisia – asiakkaita varoitettiin matkustamasta Wuhaniin jo viikkoa ennen WHO:n tiedotetta

Suomessa ensimmäinen koronavirustartunta – kyseessä wuhanilainen turisti 1:10
Suomessa on tavattu ensimmäinen koronavirustartunta.

Kanadalainen teköäly-yhtiö osasi ennustaa koronavirusepidemian viikkoa ennen viranomaisten ensimmäisiä tiedonantoja taudista, kirjoittaa tekniikkaan keskittyvä Wired-lehti.

Tämän vuoden alussa, tarkemmin sanottuna 9. tammikuuta, Maailman terveysjärjestö WHO ilmoitti suurelle yleisölle flunssankaltaisen taudin yleistymisestä harvan länsimaalaisen simeltä tuntemassa kaupungissa Kiinassa.

Wuhanissa, Hubein maakunnassa, oli todettu keuhkokuumetapauksia, jotka saattoivat liittyä myyjien altistumiseen eläville eläimille paikallisella torilla. Yhdysvaltain viranomaiset olivat ilmoittaneet tartunnoista jo muutamaa päivää aiemmin, 6. tammikuuta.

Tekoäly varoitti uhasta selvästi aiemmin

Kanadalainen tekoälyyn perustuva terveyssovellus sen sijaan oli viranomaisia selvästi edellä.

BlueDot-yritys oli nimittäin lähettänyt asiakkailleen tiedon taudin puhkeamisen uhasta niinkin aikaisin kuin vuoden 2019 viimeisenä päivänä eli 31. joulukuuta.

BlueDot käyttää tekoälyyn perustuvaa algoritmia, joka haravoi useita kymmeniä erikielisiä uutiskanavia, virallisia tiedotuksia sekä tietoverkkoja, jotka seuraavat eläin- ja kasvitauteja ympäri maailmaa.

Vuoden vaihtuessa se yhdisti tietojaan, huomasi jotain merkittävää ja antoi asiakkailleen ennakkovaroituksen matkustamisesta Wuhaniin.

Tekoälyn ei tarvitse luottaa virallisiin lähteisiin

Epidemioiden leviämisessä nopeus on ratkaisevaa, eikä kiinalaisviranomaisilla ole historian valossa kovin hyvä maine taudeista, luonnonkatastrofeista tai ilmansaasteista tiedottamisessa.

Silti muiden maiden ja kansainvälisten terveysorganisaatioiden ja -viranomaisten on luotettava Kiinan virallisiin tietoihin tauti- ja riskiarvioinneissaan.

Tekoälyllä sen sijaan on muitakin lähteitä.

– Viranomaisten nopeuteen informaation antamisessa ei välttämättä voi luottaa. Me sen sijaan seulomme uutisia, vaimeaa supinaa, keskusteluja ja blogeja siitä, jos jotain epätavallista tapahtuu, valottaa BlueDotin perustaja ja toimitusjohtaja Kamran Khan.

Lentolippudata näytti seuraavat kohteet

Kanadalaisyhtiön algoritmi ei toimitusjohtajansa mukaan käytä sosiaalisen median dataa, koska se on liian "sotkuista".

Sen sijaan yhtiöllä on pääsy esimerkiksi kansainväliseen lentolippudataan, jonka perusteella se voi ennustaa minne ja milloin taudeille mahdollisesti altistuneet suuntaavat seuraavaksi.

Yhtiö ennustikin, että tauti siirtyisikin muutamassa päivässä Kiinan Wuhanista Thaimaan Bangkokiin, Etelä-Korean Souliin, Taiwanin Taipeihin ja Japanin Tokioon, joissa kaikissa on jo todettu virallisia koronatartuntoja.

Tekoälyn tekemän data-analyysin jälkeen on ihmisten tekemien päätelmien vuoro, Khan sanoo.

BlueDotin raportit lähtevät yli kymmenen maan terveysviranomaisille, lentoyhtiöille ja sairaaloille, joihin mahdolliset sairastuneet saattaisivat päätyä. Yksityisasiakkaille analyysejä ei vielä myydä. 

SARS herätti miettimään uusia tapoja

Yrityksen perustaja Kamran Khan sai inspiraation algoritmiin työskennellessään torontolaisessa sairaalassa tartuntatautiasiantuntijana SARS-epidemian aikaan vuonna 2003.

Niin ikään Kiinasta levinnyt tauti tappoi Torontossa 44 ihmistä.

– Tämä on kuin deja vú. Vuonna 2003 katsoin taudin valtaavan kaupungin ja rampauttavan sairaalan toiminnan. Henkinen ja ruumiillinen väsymys oli suurta ja ajattelin, että "ei tehdä tätä enää", Khan sanoo Wiredin haastattelussa. 

Vuonna 2014 perustetulla BlueDotilla on nykyisin 40 työntekijää.

Lue myös:

    Uusimmat