Tekisikö mieli leipoa? Näin testaat tärkeiden ainesosien tuoreuden

Nököttääkö sinunkin kaapissasi kuukausia vanhat purkit ruokasoodaa ja leivinjauhetta? Lue, miten voit testata, voiko aineita vielä käyttää leipomisessa!

Leivinjauhe ja ruokasooda ovat oleellisia ainesosia erilaisissa taikinoissa. Purkit saattavat kuitenkin nököttää keittiön kaapissa kuukausi- tai jopa vuositolkulla – etenkin, jos leivot hyvin epäsäännöllisesti. Ja vaikka leipoisit useinkin, purkin kuluminen loppuun kestää aikansa.

Kemialliset kohotusaineet voivatkin menettää tehonsa ajan myötä. Tämä pitää paikkansa etenkin silloin, kun niitä ei säilytetä ilmatiiviissä astioissa. Jos kohotusaineet eivät toimi, seurauksena voivat olla litteät kakut, liian tiiviit keksit ja muut leivonnaiset, jotka eivät kohoa niin paljon kuin niiden pitäisi.

Jos epäilet, ovatko purkkisi vielä käyttökelpoisia, on niiden testaamiseen onneksi hyvät vinkit.

Testaa leivinjauheen tuoreus näin:

Laita kulhoon pari ruokalusikallista lämmintä vettä ja teelusikallinen leivinjauhetta. Seoksen tulisi päästää sihisevä ääni ja hetken päästä poreilun tulisi alkaa ja kuplien muodostua. Mitä enemmän kuplia syntyy, sitä tuoreempaa leivinjauheesi on. Leivinjauhe reagoi nesteisiin ja lämpöön, mutta se ei reagoi kylmään veteen, joten käytä testiin ehdottomasti lämmintä vettä.

Testaa ruokasoodan tuoreus näin:

Laita pieneen kulhoon pari ruokalusikallista valkoista etikkaa ja lisää teelusikallinen ruokasoodaa. Seoksen pitäisi kuplia runsaasti ja vaahdon tulisi laantua vasta jonkun ajan päästä. Mitä enemmän kuplia syntyy, sitä paremmassa kunnossa sooda on. Jos mitään reaktiota ei synny tai, jos kuplia tulee vain vähän, ruokasooda pitää vaihtaa tuoreempaan purkkiin.


(MTV LIFESTYLE)

Lähde: Baking Bites

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja